Otomatik taslak

Geçtiğimiz son 1.5 yıl içerisinde, tüm dünyayı saran Covid-19 salgını beraberinde alınan önlemlerle beraber, çoğumuz evlerimizde daha çok vakit geçirmeye başladık. Bu süreçte kimimiz evde spor ve meditasyon yapmaya başladı, kimimiz ise ekmek mayaladı. Dolayısıyla evde daha çok vakit geçirme fırsatı bulmak hepimizi farklı hobilere yönlendirdi.

Son zamanlarda ise evde bitki yetiştirmek pek çok kişi için hobiden çok bir tutku haline geldi. Özellikle pek çok insan evde avokado nasıl yetiştirilir diye araştırmakta. Hazır saksı çiçekleri satın alıp bakımını yapmak yerine, yapraktan ya da tohumdan bitki yetiştirmek ise işin bambaşka bir boyutudur. Şu sıralar en popüler olarak evde yetiştirilen bitki ise avokadodur. Eğer siz de evinizde çekirdekten bir bitki yetiştirmek ile ilgileniyorsanız, evde avokado nasıl yetiştirilir konulu bu rehberimiz, çok işinize yarayacak.

Yazımızda şık görüntüsüyle evinize tazelik katacak evde avokado bitkisini nasıl kolayca yetiştirebileceğinizle ilgili tüm ipuçlarını derledik. Eğer siz de “Evde avokado nasıl yetiştirilir?” veya “Avokadonun bu kocaman çekirdeğini eksem ne olur acaba?” diye merak ettiyseniz sonucu öğrenmek için listelediğimiz adımları uygulamanız yeterli. Merak etmeyin, düşündüğünüzden çok daha kolay olacak!

 

 

Avokado Nedir?

Otomatik taslak

Öncelikle temel bilgiler ile başlayalım. Stresi azalttığı ve sağlıklı yağ içeriği ile bilinen, ketojenik diyetin olmazsa olmazı avokado, anavatanı Orta Meksika olan bir ağaç ve bu ağacın meyvelerine verilen isimdir.

Avokado, birçok ülkenin tropik ve Akdeniz iklimlerinde yetiştirilmektedir. Yani şanslıyız, ülkemizde de rahatlıkla avokado yetiştirilebilir. Günümüzde dünyanın en büyük avokado üreticisi Meksika’dır ve dünya toplamının yaklaşık %32’sini tedarik etmektedir.

Avokado esas olarak taze salata meyvesi olarak tüketilir. Değerlendirilen kısım kabuk ile çekirdek arasındaki meyve etidir. Avokado ile hazırlanan bazı yiyeceklere örnek olarak avokado salatası, değişik ürünlerle hazırlanan avokado püreleri (guacamole sos), avokado çorbası, avokado dondurması verilebilir. Avokado ayrıca kozmetik sanayiinde kullanılır; kremleri, sabun ve şampuanları yapılır.

Evde Avokado Nasıl Yetiştirilir?

Avokado meyvesi olgunlaştığında yağlı ve yumuşak bir ete sahiptir. Çeşidine bağlı olarak, olgunlaştığında yeşil, kahverengi, morumsu veya siyah bir kabuğa sahiptir ve şekli armut, yumurta veya küresel biçimde olabilir. Ticari olarak meyveler henüz olgunlaşmamışken toplanır ve hasattan sonra olgunlaştırılır.

Aldığınız avokadonun olgun ve yemeye hazır olduğunu meyveyi kesmeden anlamak mümkün. Olgun avokado ele yumuşak gelmesinden anlaşılabilir, kabuğu rengi parlak yeşilden daha koyu bir yeşile dönüşmüştür ve sap kısmının olduğu tepeye bastırdığınızda kolaylıkla ezilir.

Eğer avokadonuz henüz yemeye hazır değilse, kolayca olgunlaştırmak için birinci yöntem avokadoları muz, şeftali ya da elma gibi, beklerken etilen gazı salan meyvelerle beraber, ışık geçirmeyen bir kese kağıdı içerisinde bekletmektir. Bu yöntem ile avokado yaklaşık ​iki​ gün içerisinde yenilebilecek olgunluğa ve yumuşaklığa ulaşır.

Bir diğer yöntem ise mikro​dalga fırın kullanmaktır. Avokado mikrodalga fırının en düşük ayarında 2 dakika içinde yumuşar. Bu yöntem avokadonun besin değerini azaltabileceği için, acil durumlar haricinde önerilmez.

Doğal olgunlaşmayı hızlandırmak için bir diğer metot ise, bir kabın içine en az üç​ avokado koyun ve güneş alan bir yere yerleştirin. Bu yöntemle avokadolar 3-4 günde olgunlaşarak yenmeye hazır hale gelirler.

Olgunlaştıktan sonra avokadoyu fazla bekletmeden tüketmelisiniz. Aksi takdirde yenilebilir haldeyken içi krem rengi olan avokado siyahlaşarak çürümeye başlayacaktır. Eğer kesip yarısını kullandıysanız da, kalanını​ ​streç bir film ile iyice sardıktan sonra buzdolabında saklamalı ve en kısa sürede tüketmelisiniz.

Otomatik taslak

Gelelim avokado yetiştirmeye, tropik bir meyve olduğu için gözünüzü korkutabilir ancak evde kendi avokado ağacınızı tohumdan yetiştirmek aslında şaşırtıcı derecede kolaydır, hatta okullarda harika bir eğitim projesi bile olabilir. Öncelikle evde avokado yetiştirmeye başlamak için en doğru mevsim ilkbahar olacaktır.

Avokado hakkında temel bilgileri de edindiğimize göre evde avokado yetiştirme aşamalarına geçebiliriz.

 

 

Evde Avokado Nasıl Yetiştirilir?

Peki evde avokado nasıl yetiştirilir? İşte evde avokado yetiştirmek için tüm adımlar ve pratik bilgiler:

 

1) Avokadonun Çekirdeğini Çıkartın ve Temizleyin

Otomatik taslak

Avokadonun içerisinden çekirdeği dikkatlice ve çekirdeğe bıçak değdirmeden veya zedelemeden çıkartın. Ardından çekirdeği tamamen tertemiz kalacak şekilde meyve parçalarından arındırarak yıkayın.

Çekirdeği çıkardıktan hemen sonra birkaç dakika suda bekletmek ve ardından ovalayarak yıkamak işinizi kolaylaştıracaktır.

Bu esnada avokado çekirdeğinin en dışını kaplayan kahverengi deriyi yani tohum örtüsünü çıkarmamaya ve soymamaya dikkat edin.

 

 

2) Çekirdeğin Alt ve Üst Kısmını Belirleyin

Otomatik taslak

Bazı avokado çekirdeklerinin tepesi hafifçe uzundur ve tepeye doğru incelir, alt kısmı ise daha toparlak ve düzdür. Bazı avokado çekirdekleri ise neredeyse mükemmel küreler şeklindedir, bu yüzden tepe ve dip noktasını ayırt etmek zor olabilir.

Ancak ne şekilde olursa olsunlar tüm avokado çekirdeklerinin bir “dip” (köklerin büyüyeceği yer) ve bir “tepe” (filizin büyüyeceği) vardır. Hafif sivri olan uç üst kısımdır ve düz olan tarafı ise alt kısımdır.

Çekirdeğin filizlenmesini sağlamak için alt kök ucunu suya yerleştirmeniz gerekecek, bu nedenle kürdan ile delmeden önce hangi ucun ‘üst’ ve hangisinin ‘alt’ olduğunu bulmak çok önemlidir.

 

 

3) Temizlediğiniz Avokado Çekirdeğine 3 Adet Kürdan Batırın

Otomatik taslak

Üç kürdan alın ve avokado çekirdeğinin orta kısımlarından içine doğru, hafif aşağı doğru bir açıyla batırın. Avokado çekirdeğinin çevresine batırdığınız kürdanların eşit aralıklarla yerleştirilmiş olmasına dikkat edin. Bu kürdanlar avokado iskeleniz olacaklar ve bu iskele avokado çekirdeğinin alt yarısını suda dinlendirmenizi sağlayacak. Bu nedenle kürdanları çekirdeğin içine sıkıca bastırmanız gerekir ki çekirdek tamamen suyun içine düşmesin.

Çekirdeğin alt kısmının suya daha iyi temas edebilmesi için bahsettiğimiz gibi kürdanları hafif bir açıyla (aşağıya bakacak şekilde) batırmanız önerilir, böylece çekirdeği bardağa koyduğunuzda çekirdek tabanınızın daha fazlası suya temas eder.

 

 

4) Çekirdeği, Yarısı Suda Kalacak Şekilde, Bir Bardak Su İçerisine Daldırın

Otomatik taslak

Çekirdeğe batırdığınız kürdanlar yardımı ile çekirdeği su dolu bir bardağın ağız kısmına, yaklaşık yarısı suda kalacak şekilde yerleştirin ve bardağı güneş ışığı alan bir pencere pervazına koyun. Köklerin ne zaman büyümeye başladığını ve ayrıca suyun ne zaman değiştirilmesi gerektiğini kolayca görebilmeniz için şeffaf bir bardak kullanmak faydalıdır.

Birçok rehber bardak içerisindeki suyu her gün yenilemeniz gerektiğini söyler, ancak suyu sadece her beş günde bir veya haftada bir kere değiştirmek daha iyi olacaktır. Küçük avokado filizinizi mahvedebilecek küf, bakteri ve mantar oluşumunu önlemek için suyu belirttiğimiz şekilde düzenli aralıklarla değiştirdiğinizden emin olun.

 

 

5) Avokado Çekirdeğinizin Tepeden Filiz Vermesini Bekleyin

Otomatik taslak

Birçok rehber, çekirdeğin filizlenmesinin 2 ila 4 hafta arasında sürebileceğini söylüyor, ancak ortam şartları ve çekirdeğinizin kalitesine göre bu süre 8 haftaya kadar uzayabilir, bu yüzden sabırlı olmalısınız.

İşte çekirdeğiniz filizlenirken tanık olacağınız süreçler:

  • İlk olarak avokado çekirdeğinin tepesi kurur ve bir çatlak oluşturur. Çekirdeğin dışını kaplayan kahverengi tohum kabuğu dökülür.
  • Oluşan çatlak, avokado çekirdeğinin dibine de uzanacak ve alttaki çatlaktan küçük bir kazık kök çıkmaya başlayacaktır. Bu kökün suda kalması önemlidir.
  • Kazık kök giderek uzar ve dallanabilir. En sonunda küçük bir filiz avokado çekirdeğinin tepesinden yukarı doğru uzamaya başlar.
  • Kazık kökünüzün kurumasına asla izin vermeyin, bunu yapmak bitkinizin ölümü demek olacaktır. Kazık kökün her zaman suya temas ettiğinden ve su altında kaldığından emin olun.

 

 

6) Filizi Uzayan Ağacı Saksıya Ekin

Otomatik taslak

Filizlenen bitkinin sapı ilk kez 15 cm uzunluğa ulaştığında, sapı yaklaşık 8 cm kalacak kadar kesin, bu yeni büyümeyi teşvik edecektir. Sap tekrar 15 cm’ye ulaştığında fidenizi, tohumun üst yarısını açıkta bırakarak, 25 cm çapında bir saksıya, zengin humuslu bir toprak içerisine ekin. Saksınızı güneşli bir pencere pervazına yerleştirin. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi avokado bitkisi güneşi sever, yani ne kadar çok güneş o kadar iyi!

 

 

7) Küçük Avokado Ağacınızı Sulayın ve Büyümesini İzleyin

Otomatik taslak

Ara sıra yoğun sulama olacak şekilde, diğer zamanlarda da normal miktarda su vererek bitkinizi sık sık sulayın. Avokadonuzun toprağı her zaman nemli olmalı, ancak çok sulu bir çamur haline de gelmemeli.

Eğer hatalı sulama yaptıysanız bunu çok geç olmadan anlamak mümkündür, bu yüzden bu aşamada bitkinizi dikkatle gözlemleyin. Örneğin sararmış yapraklar aşırı sulamanın bir işaretidir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız sulamaya ara verin ve bitkinin birkaç gün kurumasını bekleyin. Sonrasında dikkatli şekilde sulama yapmaya devam edin.

 

 

8) Bitkinizin Daha da Gürleşmesi İçin Tepedeki Yaprakları Kopartın

Otomatik taslak

Toprağa ektiğiniz avokado bitkinizin sapı yaklaşık 30 cm uzunluğa ulaştığında, bitkinin en üst iki sırasında yer alan yaprakları kopartın. Bu, bitkinin yan sürgünler geliştirmesini ve daha fazla yaprak yetiştirmesini teşvik edecek ve onu daha gür hale getirecektir.

Sonrasında da bitkiniz her 15 cm daha büyüdüğünde, aynı şekilde üstteki en yeni 2 sıra yaprağı kopartın.

 

 

Evde avokado nasıl yetiştirilir merak ediyorsanız tüm bilmeniz gerekenler bu kadar! Eğer siz de evde kendi avokadonuzu yetiştirecekseniz bu basit 8 adımı uygulayarak başarıyla kendi bitkinizi büyütebilirsiniz.

 

 

Avokado Yetiştirirken Karşılaşabileceğiniz Bazı Sorunlar ve Avokado Büyütmek Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

 

Avokado ağaçlarım yaprak biti topluyor gibi görünüyor, ne yapmalıyım?

Evde Avokado Nasıl Yetiştirilir?

Yaprak bitleri maalesef lezzetli avokado yapraklarına doyamazlar. Eğer yaprak biti ile karşı karşıya kalırsanız; bitkinizi dışarıya veya lavaboya/duş içerisine alarak, bitkiye zarar vermeyecek şekilde bir hortumla su püskürterek bitkinin yaprak ve saplarındaki tüm yaprak bitlerini yıkayın.

Küçük haşereler gittikten sonra, bitkinize çok az miktarda bulaşık deterjanı ve bir çay kaşığı neem yağı içeren bir su karışımı püskürtün. Bu yöntem, yaprak bitlerinin geri dönmesini önleyecektir. Her 4-5 günde bir bitkinizi kontrol edin ve gerektiğinde bitkinizi yukarıda tarif ettiğimiz şekilde tekrar temizleyin ve tarifini verdiğimiz karışımdan püskürtün.

 

Kış Geldiğinde Ne Yapmalıyım?

Evde Avokado Nasıl Yetiştirilir?

Bebek avokado ağaçları yazın rahatlıkla dışarıda bakılabilir çünkü güneşi çok severler, ancak sonbahar ve kış mevsimlerinde havanın 24 dereceden daha soğuk olduğu bir yerde yaşıyorsanız, bu mevsimler başlamadan ve sıcaklıklar düşmeden önce avokado bitkilerinizi içeri alıp bakımlarına evde, güneş alan bir köşede devam etmeniz gerekmektedir.

 

Avokado Ağacım Meyve Verecek Mi?

Evde Avokado Nasıl Yetiştirilir?

İşte milyon dolarlık soru şu: özenle diktiğiniz, baktığınız ve yetiştirdiğiniz avokado ağacınız bir gün size meyve verecek mi? Açıkçası bunu söylemesi çok zor. Bazen avokado bitkileri üç ya da dört yaşından sonra meyve vermeye başlar, bazılarının meyve vermesi 15 yıldan fazla sürebilir ve hatta bazıları hiç meyve vermez. Bu yüzden çoğu insan genelde meyvesi için değil, yetiştirme kolaylığı ve hoş görüntüsü sebebi ile evde avokado yetiştirmeye başlarlar.

Bizim önerimiz avokado yetiştirmeye başlarken aynı anda birkaç çekirdek kullanıp birden fazla bitki yetiştirmektir, bu doğal olarak meyve veren bir ağaç elde etme şansınızı arttırır. Ayrıca birden fazla bitkiyi bir arada yetiştirmek tozlaşma üzerinde etkili olacak ve dolayısıyla ağaçlarınızın meyve verme ihtimalini arttıracaktır.

Ancak ağacınız meyve verse de elde edeceğiniz avokadonun, marketten veya pazardan aldığınız avokadolar gibi olmasını beklemeyin. Ticari amaçla üretilen avokadolar aşılı dallardan yetiştirilir. Doğal olarak veya evde yetiştirilen bir avokado, ticari avokadolardan veya kendisinin yetişmiş olduğu ebeveyn bitkiden çok daha farklı olabilir.

 

Yaşasın! Ağacım Meyve Verdi! Peki Nasıl Hasat Yapmalıyım?

Evde Avokado Nasıl Yetiştirilir?

Avokado meyveleri çeşitlere bağlı olarak değişik zamanlarda olgunlaşırlar. Olgunluğun belirlenmesinde en önemli ölçü meyvedeki yağ oranıdır, ancak bu yalnızca laboratuvar ortamında ölçülebilir. Meyvenin olgunluk durumu yukarıda bahsettiğimiz gibi meyvenin dış görünüşüne bakılarak da tespit edilebilir. Mor renkli meyvelerde renk, yeşilden mora dönmeye başladığında; yeşil renkli meyvelerde ise, kabuk zemin renginin sarımsı bir durum alması ve parlaklığın azalmasıyla, meyvelerin olgunluğa geldiği söylenebilir.

Meyveler olgunluğa eriştikten sonra ağaç üzerinde koparılmadan uzun süre kalabilirler. Yumuşamaları ancak toplandıktan sonra olur.

Hasat zamanı gelen meyveler ilk olarak saplarıyla beraber koparılmalıdır, daha sonra meyve makası ile sapları kısaltılmalıdır. Meyve sapsız bir şekilde koparılırsa saptan kopma yerinde çürümeler olur.

Meyvelerin toplanmasında zedelenmemeleri için özen gösterilmelidir. Toplanan meyveler gölge bir yerde muhafaza edilmelidir.

 

Evde avokado nasıl yetiştirilir hakkında bilmeniz gerekenlerin hepsi bu kadar!

 




Kategori: