Çilekten boya elde edebilir misin? Daha önce çok uzun yıllar önce insanlar yaban mersini, vişne gibi ürünlerden boya elde ettiler ve bu ürünlerin sularını kullanarak bunu yapabildiler. Ezilen meyveleri suları bir kaba doldurulur ve bu kapta yer alan su daha sonrasında boya amacı ile kullanılırdı. O dönemde gıda boyası olarak değil, duvarların boyanması, bazı eşyaların boyanması için bunlar kullanılırdı.

Bugün günümüzde insanlar boya için kimyasal olarak daha güçlü ve temizlenmesi daha kolay olan boyalar üretebiliyoruz. Gün geçtikçe daha fazla insan doğal boyalara ilgi gösteriyor ancak kendi kendini temizleyen boyaların oranı her geçen gün daha fazla artıyor.

Çilekten boya elde edebilir miyim? Diye düşünüyorsanız, evet edebilirsiniz.

Meyve boyası olarak bilinen ve daha çok gıda boyası adı altında satışı yapılan bazı organik ürünlerde de bu meyvelerin suları kullanılıyor. Bu meyvelerden elde edilen suya biraz eklemeler yapılarak sonunda daha kalıcı boya haline gelmesi sağlanabiliyor

4000 yıllık resimler ortaya çıktıÇilek Boyası Nasıl Yapılır?

4000 yıl önce kömürle o dönemde insanlar tarafından mağaraların duvarlarına çizilmiş olan resimler bugün bile aktif olarak korunuyor. O dönemde insanların duvarlara herhangi bir boya olmadığından dolayı mı, yoksa daha kalıcı olduğu için mi resimleri kömürle çizdikleri bilinmiyor.

Yeşil otlar ile boya elde etmenin mümkün olduğu günümüze oranla o yıllarda neden dolayı otların kullanılmadığı merak ediliyor. Ancak otların resim çizmekte kullanılmasının zor olabileceği, bu nedenle insanların o dönemde kömür kullanmış olabilecekleri düşünülüyor.

Çilek boyası nasıl yapılır?Çilek Boyası Nasıl Yapılır?

  • 1 su bardağı çilek (taze veya dondurulmuş)
  • 1 su bardağı mısır nişastası
  • Su
  • Sabun (boya veya koku olmayan)
  • Rende

Adım 1

Bir kevgir içinde meyveleri bir kasede eritin veya 30 dakika boyunca 1 bardak suda taze meyveleri pişirmeye başlayın.

Adım 2

Meyvelerin suyunu süzün. Sıvıyı tutun ve meyveleri başka bir yerde tüketmek için saklayın.

Adım 3

1/3 su bardağı sabunu rendeleyin.

4. Adım

Sabun parçalarını bir kaseye koyun ve üzerine 1/2 bardak kaynar su ekleyin. Sabun eriyene kadar karışımı bir süre boyunca karıştırın.

Adım 5

Bir macun yapmak için mısır nişastasını 1/2 bardak su ile karıştırın.

6. Adım

İstenilen renk elde edilene kadar meyvenin suyundan ekleyin.

İpuçları

Farklı renkler oluşturmak için farklı meyvelerin sularını veya çayları deneyin.

Uyarı

Çilek suyu giysileri ve tezgahları boyayabilir ve bu boya çok zor çıkar. Kıyafetleri ve yüzeyleri koruyun ve karışıklıkları gidermek için elinizde mutlaka bir bez bulundurun.




Kategori: