Şahmeran öyküsü mitolojik bir varlığa dayanan bir öyküdür. Maran adı verilen doğaüstü varlığın alt gövdesi yılanı üst gövdesi ise kadın cinsiyetindeki bir insanı andırmaktadır. Farklı canlıların kombinasyonu ile ortaya çıkan karakterler pek çok kültürün mitolojisinde kendine yer bulmaktadır. Şah kelimesinin anlamı baş ve liderdir. Şahmeran ise yılanların şahı ve lideri olarak adlandırılabilecek bir karakterdir. Akıllı ve iyi niyetli bir varlık olarak tanıtılan bu karakterin öyküsü pek çok kaynakta Şahmeran efsanesi olarak anılır ve bu efsane iki ayrı temele dayanır. Bunlardan biri aşk efsanesi diğeri ise kahramanlık efsanesidir.
İçindekiler
Şahmeranın Aşk Efsanesi Nedir?
Şahmeran’ın aşk efsanesi bahsi geçen varlık ve Lokman Hekim arasında sevdaya dayanır. Cemşab olarak adlandırılan Lokman Hekim bir gün arkadaşlarının ihanetine uğrar ve kendini derin bir kuyunun içinde bulur. Bu kuyuda Şahmeran ve çok sayıda yılan beraber yaşamaktadır. Yılanlar Şahmeran’a itaat ederler ve onu liderleri olarak kabul ederler. O güne dek Şahmeran bir şehir efsanesi olarak kabul edilir. Herkes onu bilir lakin kimse onu görmemiştir. Şahmeran kuyuya düşmüş olan Cemşab’ı ilk önce tedavi eder. Bu tedavinin sonucunda Cemşab’ın vücudunda çeşitli pullar oluşur. Şahmeran ve Cemşab arasında güzel bir ilişki başlar ve beraber geçirdikleri süre zarfında Şahmeran bu adama tıp ile alakalı pek çok şey öğretir. Yılanlar mitolojide kendine sık sık yer bulan hayvanlardır ve çoğu zaman şifa ile özdeşleştirilirler. Günümüzdeki eczacılık sembolünde yılan bulunmasının nedenlerinden biri de budur. Şahmeran’ın tıp ile alakalı pek çok şeyi bilmesinin nedeni bu şekilde izah edilebilir. Cemşab kuyuda uzun süre kaldıktan sonra artık evine dönmek ister. Şahmeran ise onu kalmaya ikna etmeye çalışır ancak başarılı olmaz. Cemşab, Şahmeran’dan kimseye bahsetmemek koşulu ile kuyudan ayrılır. Verdiği sözü tutar ve kimseye Şahmeran’dan söz etmez. Ülkenin hükümdarı bir gün amansız bir hastalığa tutulur. O dönem vezirlik yapan kişi Şahmeran’ın etini hükümdara yedirirse hükümdarın iyileşeceğine inanır ve yılanların liderini aramaya koyulur. Bir gün vezir ve Cemşab aynı anda hamamda yıkanmaktadır. Vezir bu sırada Cemşab’ın bedenindeki pulları görür ve bu adamın Şahmeran’ın yerini bildiği düşünür. Zorla Cemşab’dan Şahmeran’ın yerini öğrenir. Yılanların liderini gidip yakalar. Şahmeran ilk önce Cemşab’la görüşmek ister ve bu dilediği gerçek olur. Cemşab’ın epey pişman ve üzgün olduğunu gören Şahmeran bu adama bir öneride bulunur. Şahmeran öldükten sonra eti suda haşlanacaktır. Hükümdar eti yiyecek ve vezir de et suyunu içecektir. Cemşab bu öneriyi gerçekleştirir. Vezir suyu içer içmez ölür, hükümdar ise iyileşir.
Sedasyon nedir? Bilgilerine de bakabilirsiniz.
Şahmeran’ın Aşk Öyküsü Ne Anlama Gelir?
Şahmeran’nın aşk öyküsünden çıkarılacak dersler şöyle sıralanabilir:
- Hikaye temelde bir iyilik yapıp kötülük bulma hikayesidir. Birine karşı ne kadar iyi olursanız olun en nihayetinde o kişiden kötülük bulabilirsiniz.
- Hikayede öğretici ve verici olmanın faydası da kendine yer bulur. Lokman Hekim ilişki yaşadığı Şahmeran’dan pek çok şey öğrenir ve sayede birçok kişinin hayatı kurtulur.
- Hikayede peşin hükümlü olmamak ve affedici olmak üzerine dersler çıkarılabilir. Yakalandıktan sonra Şahmeran hemen Cemşab’a kızmaz. Onu dinler ve anlamaya çalışır, en nihayetinde de affeder. İkili en sonunda işbirliği yaparak hikayenin esas kötüsü olan veziri öldürürler.
Şahmeran’ı Kahramanlık Öyküsü Nedir?
Şahmeran’ın kahramanlık öyküsü gereği Şahmeran cennete açılan kapının bekçiliğini yapmaktadır. Sağladığı şifa sayesinde karakter pek çok kişinin hedefi haline gelmiştir. Bu varlığın kanı kullanılarak oldukça etkili ilaçlar üretilebilir. Hikayeye göre Şahmeran ölümsüzdür ve sadece kendi istediği zaman yaşamına son verebilir. Aşk öyküsünün aksine bu öyküde Şahmeran kendini gizlememektedir. Herkes onun yerinin farkındadır ve ona meydan okuyabilir. Ancak hiçbir insan onunla başa çıkabilecek kadar güçlü değildir. Şahmeran en nihayetinde kendi hayatını insanlık için feda eder. Buradaki temel amacı pek çok insanın hayatında yaratılabilecek değişimdir. Şahmeran benlik duygusunu bir kenara atıp çoğunluğun iyiliği için bir adım atar ve bile isteye kendini öldürtür. İnsanlar Şahmeran’ın kanını kullanarak bir sürü ilaç yapar ve bu hikayeye göre tıp ilmi buradan doğar. Şahmeran efsanesi Şahmeran’ın yaptığı iyilik sonucu dilden dile aktarılarak bugünlere kadar aktarılır.
Şahmeran’ın Kahramanlık Öyküsü Ne Anlama Gelir?
Şahmeran’ın kahramanlık öyküsünün ana fikri çoğunluğunun iyiliğini gözetmek ve fedakarlık bilincine sahip olmaktır. Büyük bir güce sahip olan biri bazı haklarından feragat ederek pek çok kişinin yaşamında önemli değişiklikler yapabilir. Şahmeran’ın öyküsünde bu durum oldukça uç bir örnekle anlatılır. Hikayenin daha etkileyici ve akılda kalıcı olması açısından Şahmeran’ın hayatından vazgeçtiği varsayılabilir. Hikaye hakkında daha detaylı okumalar yapmak da mümkündür.
Rektum nedir? Hakkında detaylar yazımızdadır.
Şahmeran’ın Özellikleri Nelerdir?
Şahmeran’ın özellikleri her iki efsanede de ortak bazı noktalara sahiptir ve bu noktalar şöyledir:
- Şahmeran mutlak anlamda iyidir. Efsanelerden birinde yılanların liderliğini üstlenen ve şifa dağıtmakla kendini mükellef tutan karakter diğer öyküde cennetin bekçiliğini yapabilecek bir konuma çıkarılır. Şahmeran asla kötülük düşünmez ve kimseye durduk yere zarar vermez.
- Şahmeran’ın iyileştirici gücü vardır. Kanı sayesinde tüm hastalıkları ortadan kaldırabilecek durumdadır.
- Şahmeran’ın fiziksel tasviri her öyküde aynıdır. Yılandan gelen şifa ve kadın bedeninden gelen stereotipik güzellik aynı karakterde harmanlanmıştır. Karakter ütopik bir karakter olarak kabul edilebilir. Güzel, güler yüzlü, iyi niyetli, iyileştirici ve her zaman ödün vermeye meyilli bir karakter oluşturulmuştur.
Şahmeran’ın Günümüzdeki Önemi Nedir?
Şahmeran’ın günümüzdeki karşılığı kendisi hakkında anlatılan öyküler ve fiziksel tasvirinden ibarettir. Tarsus ve Mardin bölgelerinde Şahmeran’ın çizimlerini sıklıkla görmek mümkündür. Güneydoğu Anadolu turizminin bel kemiği olan Mardin’in sembollerinden biri haline gelmiş olan bu karakterin çizimini pek çok hotel ve dükkanda görmek mümkündür. Turistler Şahmeran’ı genellikle çok enteresan ve dikkat çekici bulurlar. Üzerinde Şahmeran’ın fiziksel tasviri bulunan ürünleri almaya bu nedenle daha meyillidirler.
Şahmeran’ın Feminist Yorumu Nasıldır?
Feminist bir Şahmeran yorumu yapılmak istenirse ortada eril bir zihniyetle türetilmiş mükemmel bir karakter olduğu ortaya çıkacaktır. Şahmeran epey dişil bir karakterdir ve güzelliğiyle dikkat çektiği bilinmektedir. Kayıtsız şartsız iyi olması ve her daim tek niyetinin iyilik yapmak oluşu kadınların da aslında öyle olmasına dair bir temenni içeriyor olabilir. Şahmeran her ne denli çok cezbedici bir kadın olsa da cinsellikle direkt olarak ilgisi yoktur. Lokman Hekim ile olan ilişkisi epey üstü kapalı bir biçimde anlatılır. Aralarında doğan ilişkinin çok güçlü temellere dayandığı anlaşılsa bile ikili arasındaki aşk asla resmen dillendirilmez. Şahmeran efsanesi elbette bilinçli olarak art niyetli bir biçimde dilden dile aktarılmamıştır. Hikayeyi yaşatan kişilerin düşünce yapıları organik bir biçimde efsanelere ve karaktere aktarılmıştır.
Ayrıca sitemizden parafin nedir? Bilgilerini inceleyebilirsiniz.