Günlük hayatımızda bir şeyin gerçekleşmesi için yapılan başka bir şey olarak kullanılan totem, aslında çok farklı bir konumdadır. Şuan Türk toplumlarında bu anlamı ile kullanılsa da Afrika, Kuzey  ve Orta Amerika, Avusturalya ile Okyanusya’da bazı kabileler tarafından bir inanç olarak kabul edilmektedir. Bu inanç “puta tapmak” ile eşdeğer sayılabilmekle beraber, tanrı tamamen totem olarak belirlenen şeydir. Bundan önce totem yapmak nedir? Totem nasıl yapılır? gibi soruların cevaplarını sizlere vermeye çalışalım.

Totem Yapmak Nedir?

Totem Yapmak Nedir?

İnsanın mutlu olduğu durumlarda, bu durumun tekrar gerçekleşmesi için, şartların mutlu olduğu andaki gibi düzenlenmesi, totem yapmak olarak adlandırılmaktadır. Yani bir kişi gol olduğunda elini saçlarının üzerine getirdi ise, daha sonra gol olma ihtimali yüksek olan bir pozisyonda da ellerini saçlarına götürmektedir. Eğer bu şartta da gol olursa, totem tutmuş olur. Eğer gol olmamışsa, o halde totem tutmamış olur ve böylece farklı bir totem başlamıştır. Totem yapmak nedir? sorusuna bu şekilde cevap verilebilir. “Kut Anlayışı Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Totem Nedir?

Totem Nedir?

Bozuk ve çok da anlamlı ilişkileri içerisinde barındırdığı bir inanç olmadığı açık olsa da, Kuzey ve Orta Amerika, Okyanusya, Afrika ile Avusturalya’daki bazı ilkel kabileler hali hazırda toteme inanmaktadır. Bu kişilere de totemci adı verilir. Bunun akabinde totemcilik kelimesine sözlük anlamı olarak bakacak olursak, “oturulacak yer” anlamı ile karşı karşıya kalırız. Peki, bu hususta diğer bilinmesi gerekenler nelerdir?

  • Totem inancının çok düzgün bir inanç olmadığı açıktır. Bunun sebebi de, ilkel kabilelerde yayılması ve yayılma yerlerinin çok uzak olması gösterilebilir.
  • Taş, hayvan, bitki ve daha pek çok şey kutsallaştırılır ve bu şeylerin onların tanrıları olduğuna inanırlar.
  • Totem olarak belirlenen şeyler, toteme inananlar tarafından put haline getirilir ve daha sonra ona tapılır.
  • Kabileler arasında totemler farklılık gösterir. Her kabilenin birbirinden farklı totemleri bulunur. Başka bir kabilenin totemi, diğer bir kabile için herhangi bir şey ifade etmeyebilir.

Yukarıda da görüldüğü üzere, totemci olarak bilinen kişilerin, ilkel kabilelerde yaşadıkları ve bu inanışın ilkel kabilelerde yayıldığını görebiliyoruz. Akabinde Türk toplumlarının bazıları da bu inanış üzerinde durmuş ancak İslamiyet’ten sonra bu inanıştan Türk toplulukları nezdinde eser kalmamıştır.

Totem Nasıl Yapılır?

https://www.youtube.com/watch?v=eAPEXwp3WwU

Putlaşmış olan hemen hemen her şeye totem adı verilebilir. Bu nedenle kabilelerin belirledikleri totemlerin, diğer kabilelerden özgün olması gerekir. Peki, totem nasıl yapılır? Bu konuda bilinmesi gerekenler nelerdir?

  • Totem inancına mensup olmak için, diğer ilahi dinlerin hiçbirine inanmamak gerekir.
  • Her şey bir totem olabilir. Bu nedenle inanışın çok da doğru bir inanış olduğu söylenemez. Zaten baktığımızda bu inanışın ilkel ve birbirine bir kıta kadar uzak olan kabilelerde yayıldığını görebiliriz.
  • Totem ayinleri çok ilkel yöntemler ile yapılır. Bu da totem inancının doğru bir inanç olmadığını bizlere gösterir.
  • Örnek vermek gerekirse; bir köpek, bir kabile için totem olarak belirlenebilir. Köpekten hiçbir şekilde faydalanılamaz. Ona zarar da verilemez. Aynı zamanda köpeğin onlara yardım ettiğine inanılır. Onların korunması ve diğer tüm gereksinimlerinin köpek tarafından karşılandığı düşünülür.
  • Köpek bir totem olabileceği gibi inek, koyun, ot, bitki ve herhangi bir eşya da totem olarak kabul edilebilir.

Yukarıda da görüldüğü üzere, totem inancına mensup olan kişiler ve kabileler, belirledikleri totemin onlara yardım ettiklerini düşünürler. “Hinduizm Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Totem İnancında Kutsal Kabul Edilen Hayvanlar

Totem İnancında Kutsal Kabul Edilen Hayvanlar

Totem inancında, kabileler tarafından belirli hayvanlar kutsal kabul edilir. Bu nedenle de totem olarak belirlenen hayvanın, o özellikleri getirdiğine inanılır. Şimdi sizlere bu hayvanlar arasından bazılarından bahsetmeye çalışalım.

  • Kelebek: Değişmeyi, farklılaşmayı ve farklı bir duruma bürünmeyi totemcilere aşılar.
  • Kartal: Cesareti ve özgür olmanın gerekliliklerini totemcilere aşılar.
  • Aslan: Dayanıklılık ve bunun akabinde gelen güç unsurlarını totemcilere aşılar.
  • Kurt: Disiplinli olmayı, sadakati ve bunun da ötesinde ruhtan gelen özgürlüğü totemcilere aşılar.
  • Köpek: Karşılıksız aşkı ve sadakati totemcilere aşılar.

Yukarıdaki hayvanların yanı sıra pek çok hayvan da nitelendikleri özellikler ile totemciler için kutsal olarak kabul edilebilir. Totemizm olarak adlandırılan inanç hakkında tüm detaylardan bahsetmiş olduk. Peki, günlük hayattaki totem hakkında dikkat çekici örnekler hangileridir? “Evanjelizm Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Totem Yapmanın Örnekleri

Totem Yapmanın Örnekleri

Bir anın, bir nesnenin veya herhangi bir başka şeyin daha uğurlu hale getirilmesi maksadı ile yapılan olgular birliği, totem yapmak nedir? sorusuna cevap vermektedir. Peki, totem yapmanın örnekleri nelerdir?

  • Mutlu bir anda ne yapılıyor ise, daha sonra o mutlu anın tekrarlanması için, aynı şeylerin yapılması, totem yapmanın en önemli örneğidir.
  • Sınavlara her zaman aynı kalemle girmek de totem yapmak olarak adlandırılabilir.
  • Âşık olduğunuz kişi ile buluşmak için sürekli onun hayalini kurmak ya da öğretmen olmak için KPSS’den yüksek puan alıp, öğretmen olduğunu hayal etmek gibi düşünceler birliği de bir totem olarak adlandırılabilir.

Yukarıdaki totem yapma türleri de bir totem olarak adlandırılabilir. Bizler de bu içeriğimizde sizlere totem yapmak nedir? Totem nasıl yapılır? gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. Umarız sizlere fayda sağlayan bir içerik oluşturabilmişizdir.




Kategori: