New York Times gazetesinde yayına giren bir makalede son yılların en korkutan virüsü olarak tanımlanan corona virüsünün ardında dolaylı olarak Pekin yönetiminin bulunduğu açıklandı. Gazeteye göre Pekin yönetimi salgının ilk belirtilerini gösteren insanların ortaya çıkmasına rağmen Aralık 2019’un başlarında herhangi bir şekilde salgını durdurabilecek önlemler almadı. Alınmayan önlemlerin yanında önlem alınmasını isteyen bazı doktorların kapısına polis gönderildi ve tehdit edildiler.
Aralık 2019’un başında başladığı bilinen corona virüsü salgınının Pekin yönetimini Aralık 2019’un sonuna kadar beklettiği, bunun sonucunda ise binlerce insanın virüse yakalandığı doğrulandı. Açıklamalarda bu durumdan en çok Wuhan’da yaşayan insanların etkilendiği bildirilirken, ABD ve diğer ülkelere virüsün yayılmasının sebebinin ardında yine Pekin yönetiminin sorumsuz adımları olduğu açıklandı.
Pekin yönetimi kontrollü bir virüs mü yaratmak istedi?
Kaynaklar ise Pekin yönetiminin bu virüsten haberdar olduğunu ancak bunun Pekin yönetimi tarafından kontrollü bir virüs olarak piyasaya sürülmüş olamayabileceğini düşünüyor. Zira Pekin’in bu durumda tüm dünyadan tepki çekeceği, bu durumun ABD ve diğer bazı devletler tarafından her şekilde ortaya çıkarılacak olduğunu bildiğini ifade ediyor.
Pekin’in kontrollü bir virüs yaratma çalışmasının ancak tıbbi bir merkez ortamında olabileceğini, ancak tüm Çin anakarasını riske atacak bu tür bir virüsün kontrollü olarak ortaya çıkmasının pek de olası olmadığı belirtilmekte.
Çin’in virüsü erken aşamalarda durdurmama sebebinin hükümetin oy kaygısı ve Çin anakarasında paniğe sebep olmamak, Çin ekonomisinin etkilenmemesi adına olduğu, ancak bugün mevcut durumun tüm bunlara göre çok daha kötü olduğu açıklandı.
Virüs kontrolden çıktı
Virüsün kontrolden çıktığı ve kontrolsüz bir şekilde yayılmaya devam ettiğini açıklayan New York Times, bunun ardında yine Çin yönetiminin sorumsuz ilk adımlarının olduğunu açıkladı. Çin’in bu durumdan en çok zarar gören taraf olacağı, hükümetin gelecek seçimlerde bu durumu iyi kontrol edememesi nedeniyle Çin vatandaşlarından bir ‘darbe’ alabileceği ve oy düşüklüğünün ortaya çıkabileceği tahmin ediliyor.
Yine Pekin yönetiminin başı olarak tanınan Şi Cinping tarafından konu hakkında ulusa sesleniş açıklaması yapılmaması, Çin vatandaşlarına yönelik destekleyici mesajların canlı yayınlarda verilmemesinin Çin anakarasında büyük bir tepki oluşmasına neden olduğu açıklandı.
Şi Cinping, son dönemde özellikle canlı yayınlardan uzak duruyor ve bu nedenle tüm baskılara ve tehditlere rağmen Çin vatandaşlarının özgür ifadeler kullanması engellenemiyor.
Birkaç doktor virüsün ortaya çıktığı ilk günlerde uyarılar yaptıklarını ve bunun bir virüs belirtisi odluğunu açıkladıklarını ancak hükümet yetkilileri ve hükümete bağlı polislerin kapılarına gelerek kendilerini tehdit ettiklerini açıklamıştı. Bir doktor ise kendilerine Çin’de geçerli olan ve insanlık dışı bir uygulama olarak bilinen ‘suçluyum’ kağıdı imzalatıldığını açıklamıştı.