Edebiyat temel kuralları açısından bir bütün olsa da kendi içinde konu ve üslup açısından pek çok alt başlığa ayrılmakta, bu alanlardan en çok okunan ve öne çıkan kısımlardan birisi de en iyi polisiye romanlar oluşturmaktadır. En iyi polisiye anlatılar ile birlikte bir taraftan gizemli olayların çözümünü takip edebileceğiniz gibi bir taraftan da mantık sınırlarını zorlayan olaylara şaşırarak eşsiz bir edebi lezzet alabilirsiniz. Günümüzde pek çok polisiye roman bulunmasına karşılık, polisiye romanın ortaya çıktığı tarihten itibaren bu alanda klasik olmuş ve gerek üslubu gerekse de okura sundukları açısından kült haline gelmiş eserler mevcuttur.

Morgue Sokağı Cinayeti

En İyi Polisiye Romanlar – Mutlaka Okunması Gereken 10 Polisiye Roman

Polisiye roman denilince türün ilk örneği olarak kabul edilen ve bu öneminin yanında kurgusu açısından da bir başyapıt olan Morgue Sokağı Cinayeti, 1841 yılında Amerikalı yazar Edgar Allan Poe tarafından kaleme alınmıştır. Daha sonra polisiye metinlerde sık görülecek dedektifin adım adım ipuçlarını takip ederek çözüme kavuşması ve tümdengelim yöntemini uygulayarak detaylara inebilmesinin ilk örneği bu kitapta görülmektedir. Kitabın konusu itibariyle Madam Lespaneye ve kızı oturdukları evde çok vahşice bir cinayete kurban giderler. Bütün Parisliler bu cinayeti konuşmaktadırlar çünkü bu iki kadının öldürülmesi için görünürde hiçbir neden bulunmamaktadır. Ayrıca cinayetin işlenmesi sırasında çığlıkları duyanların verdikleri ifadeler de olayın çözümünü bir hayli zorlaştıracaktır. Ancak öykünün kahramanı dedektif, hiç beklenmedik bir yerden gelen bu cinayeti çözüme kavuşturabilecektir.

Ayrıca en iyi SUV listesini de inceleyebilirsiniz.

Sherlock Holmes Serisi

En İyi Polisiye Romanlar – Mutlaka Okunması Gereken 10 Polisiye Roman

Sir Arthur Conan Doyle tarafından yaratılan ve edebiyat dünyasında Don Kişot kadar ünlü olan Sherlock Holmes, polisiye romanın zirve noktalarından birisidir. Bir dizi birbirinden bağımsız seriden oluşan Holmes maceraları, okuru her kitapta büyük bir merak içerisinde bıraktığı gibi aynı zamanda ünlü dedektifin olayları çözüm tarzı da okuru hayran bırakmaktadır. Sherlock Holmes yazıldığı dönemde de okurlar tarafından çok sevildiği için Doyle, oldukça fazla Holmes macerası kaleme almıştır ve bu metinlerin her biri birinden güzel özellikler taşımaktadır. Bu bakımdan Holmes okumak isteyenler tüm kitaplarını, maceralarını okuyabilirler. Holmes’ün alışılmış kalıpların dışına çıkan çözme yöntemleri, cinayetlerin işlenme yöntemleri aynı zamanda okura büyük bir şaşkınlık verirken, edebi lezzet açısından da keyifli bir okuma vaat etmektedir.

Yaşamak Hırsı

En İyi Polisiye Romanlar – Mutlaka Okunması Gereken 10 Polisiye Roman

Türkçe’ye Saif Faik Abasıyanık tarafından çevrilen Yaşamak Hırsı, Belçika asıllı Fransız yazar Georges Simenon’un en başarılı kitaplarından birisidir. Polisiye alanında iyi edebiyat yazarları arasında sayılan Simenon, gerçek polisiye severler için son derece önemli bir isimdir. Yaşamak Hırsı’nda görünürde her şeye sahip olan, düzenli işi olan, eşi ve çocukları olan Kees Popinga’nın yaşamı üzerinde durulur. Tipik bir orta sınıf yaşamı süren Popinga’nın yaşamı bir gün, verdiği ani bir karar neticesinde değişikliğe uğrar. 40’lı yaşlarına kadar hiçbir zaman özgür olamadığını fark etmiş olan Popinga, artık tüm zincirlerinden kurtulmaya çalışacaktır. Ancak zincirlerinden kurtulma isteğinin büyük bir bedeli vardır çünkü toplumsal normlar kendisinin kolayca özgür olamayacağını gösterir. Popinga ise başladığı yoldan geriye dönüşün olmadığını anlar ve bunu sonuna kadar götürür. Karıştığı cinayetler ve peşindeki polisler ile adeta oyun oynaması onun yazgısını da bambaşka bir yere çekecektir. Sadece en iyi polisiye romanlar arasında değil, aynı zamanda en iyi edebi eserler arasında da yer alan bu özel eserin mutlaka okunması gerekir.

Doğu Ekspresinde Cinayet

En İyi Polisiye Romanlar – Mutlaka Okunması Gereken 10 Polisiye Roman

Klasik polisiye türünde ilk akla gelen kitaplardan olan Doğu Ekspresinde Cinayet’te yazar Agatha Christie okuru son sayfalara kadar merak ettiği gizemli bir cinayetin ortasına götürüyor. Ünlü Doğu Ekspresinde seyir halindeyken işlenen bir cinayet tüm yolcuları şüpheli haline getirecektir. Bu cinayetin nasıl ve neden oluştuğunu ise trende bulunan ünlü dedektif Hercule Poirot çözmek zorunda kalacaktır. Her sayfanın cinayete bir adım daha yaklaşmak anlamında titizlikle yazıldığı kitap bu açıdan polisiye severlere keyifli bir okuma sunuyor.

Soğuktan Gelen Casus

En İyi Polisiye Romanlar – Mutlaka Okunması Gereken 10 Polisiye Roman

Ünlü Fransız polisiye – casusluk yazarı olan John Le Carre’in kitabı Soğuktan Gelen Casus, okuru Soğuk Savaş’ın en yoğun olarak yaşandığı 1960’lı yıllara götürüyor. Leamas, Berlin Duvarı’nın gölgesinde sürdürmekte olduğu görevden dolayı yorgundur. Pek çok olay görmüş, pek çok casusluk faaliyetinde bulunmuştur ve neredeyse mücadelesini yitirme noktasına gelmiştir. Bağlı bulunduğu teşkilatı ise kendisinden son bir görev talep edecektir. Doğu Almanya’ya geçerek bir karşı casusu oynamalı ve aralarına sızma yapmalıdır. Ancak olay hiç göründüğü gibi çıkmayacak ve yine teşkilatın emektarlarından olan George Smiley tarafından sekteye uğratılacaktır. Carre’in bu kitabı sadece polisiye ögeler için değil, aynı zamanda dönemin atmosferini de çok iyi yansıttığı için son derece başarılı bir tür olarak öne çıkıyor.

En iyi motivasyon filmlerine yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Çakal

En İyi Polisiye Romanlar – Mutlaka Okunması Gereken 10 Polisiye Roman

Frederick Forsyth tarafından yazılan kitap, korkunç bir komplonun hazırlanmasına ve bu komplonun çözülüşüne okurları ilk sayfalardan itibaren büyük bir merakla sürüklüyor. Ünlü Fransız general ve cumhurbaşkanı De Gaulle için titizlikle hazırlanmış bir suikast başarılı olabilecek midir? Bu zamana kadar kendisine verilen tüm görevleri titizlikle yerine getiren suikastçı De Gaulle’ü öldürmeyi başarabilecek midir? Her sayfanın ayrıntılar ile ince ince işlendiği bu roman, polisiye – aksiyon sevenler için güzel bir örnek olma özelliği taşıyor.

Kendini Öldüren Adam

En İyi Polisiye Romanlar – Mutlaka Okunması Gereken 10 Polisiye Roman

Polisiyenin kendisine özgü isimleri arasında sayılan Julian Symons’ın kaleme aldığı bu özel roman, ilk sayfalardan itibaren okurun ilgisini çekmeyi başarıyor. Görünüş itibariyle kitabın kahramanı Arthur, son derece ürkek, kendi içine kapanık ve güçsüz bir adamdır. Özellikle eşinin kendisine kurduğu baskılardan son derece bunalmıştır ve bunu değiştirmek için bir plan yapacaktır. Planı ise korkunç sonuçlar doğuracaktır.

Trendeki Yabancılar

En İyi Polisiye Romanlar – Mutlaka Okunması Gereken 10 Polisiye Roman

Polisiye romanın kraliçesi olarak kabul edilen Patricia Highsmith tarafından yazılan roman, görünürde karşılıklı cinayet işlemek için anlaşan iki erkek karakter üzerine kuruludur. Birbirlerinin en çok nefret ettikleri kişileri öldürmeleri ve böylece dikkatleri üzerlerine çekmemeleri için anlaştıkları sırada taraflardan birisi anlaşmadan vazgeçer ancak artık geri dönüşü olmayan bir yola girmişlerdir. Kitabın asıl başarısı ise Amerikan rüyası olarak adlandırılan durumun ne kadar yalancılık, iki yüzlülük, boş gösterişler üzerine kurulu olduğunu göstermesidir. Lüks evler, geniş çimenler, parıltılı sokakların arkasında kocaman bir hiçlik yatmaktadır.

Şibumi

En İyi Polisiye Romanlar – Mutlaka Okunması Gereken 10 Polisiye Roman

Polisiye alanında kendisine özgü tarzı ile öne çıkan Trevanian’ın bu kitabı çok karmaşık ve bir o kadar da rahat okunabilen bir polisiye anlatıdır. Koyu bir Amerikan düşmanı olan kitabın kahramanı Nicholai, Şanghay’da doğduğu için Japonların geleneksel oyunu Go üzerinde oldukça başarılıdır. Aynı zamanda kendisine verilen “cinayet” de dahil pek çok görevi yerine getiren Nicholai, bu sefer oyunu çok daha zorlu şekilde oynamak zorunda kalacaktır.

En iyi İran filmleri hakkında detaylar yazımızdadır.

Gülün Adı

En İyi Polisiye Romanlar – Mutlaka Okunması Gereken 10 Polisiye Roman

Umberto Eco’nun kitabı Gülün Adı hem edebiyat hem de polisiye alanında gerek konusu, gerekse niteliği bakımından oldukça değerli bir kitaptır. Saygıdeğer rahip Peder William, yardımcısı Adso ile önemli bir yolculuk için göreve çıkarlar. Geldikleri kilisede her şeyin beklenenden farklı olduğunu, hatta tüyler ürpertici bir cinayete oluştuğunu gördüklerinde rahip ve yardımcısı cinayeti çözmek için kolları sıvayacaktır. Ancak kendilerini hiç beklemedikleri pek çok olay karşılayacaktır.

En İyi Polisiye Roman Yazarları Kimdir?

En iyi polisiye roman yazarları gerek üslupları gerekse de ilgi çekici konuları çerçevesinde; Edgar Allan Poe, Georges Simenon, Agatha Christie, Patricia Highsmith, Julian Symons, Arthur Conan Doyle gibi yazarlardan oluşmaktadır.

Türk Polisiye Romanları Nelerdir?

Türk polisiye romanları yeterli olgunluğa erişmedikleri için dünya çapındaki örnekleri yanında çok fazla başarılı kabul edilmezler. Ancak Osman Aysu, Ahmet Ümit, Peyami Safa gibi yazarlar polisiye örnekleri vermişlerdir.

Okunması Gereken Osmanlı Polisiyeleri Nelerdir?

Kısıtlı da olsa Osmanlı polisiye romanları Esrar-ı Cinayat, Şeytan Hadiye, Cani mi Masum mu gibi eserler en iyi polisiyeler arasında kendilerine yer bulmaktadırlar.

Kategori: