Laranjit halk arasında gırtlak ya da ses kutusu olarak da bilinen larinksin iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Laranjit kişilerin sesleri kalın ve çatallı çıkar. Hastalık hem kısa süreli hem de uzun süreli olabilir. Genellikle aniden başlayan hastalık hafta içinde iyileşmeye başlar. Kronik belirtiler 2 haftadan uzun sürer. Hekimin hastalığın tedavisinden önce altta yatan başka bir hastalık olup olmadığına bakması gerekir. Larenks, boynun orta hattında yer alır. Hem solunum hem de konuşma fonksiyonlarını yerine getirir. Larenks kaslar, mukoza ve kıkırdaklardan oluşur. Larenjit olması halinde, enfeksiyon her 3 bölgeye de tutunmaktadır. Hastalığa en sık virüsler etki etmektedir. Yapılan araştırmalara göre üst solunum enfeksiyonlarının yaklaşık yüzde 20 ile yüzde 25’inde larenjit görülmektedir.

Kemosentez nedir, çeşitleri nelerdir? Hakkında bilgilere de bakabilirsiniz.

Laranjit Belirtileri Nedir?

Laranjit Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Laranjit belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Öksürük,
  • Hafif ateş,
  • Halsizlik,
  • Baş ağrısı,
  • Boyunda lenf bezlerinde büyüme,
  • Yutkunma güçlüğü,
  • Burun akıntısı,
  • Ses kısıklığı laranjit ile birlikte görülmektedir.

Laranjite soğuk algınlığı, farenjit, tonsillit ve grip de eşlik edebilir. Çoğu zaman larenjit 2. Ve 3. Günde şiddetlenir ve 1 hafta sonunda düzelir. Diğer belirtiler geçse bile bir süre daha çatallanma problemi devam edebilir. Nefes darlığı laranjit ile sık görülen bir belirti değildir. Nefes borusunda ya da gırtlakta ödem ve ödemden kaynaklı daralmadan dolayı oluşur. Genellikle bu durum çocuklarda görülmektedir ve hekime başvurmak şarttır.

Larenjit Nedenleri Nelerdir?

Larenjit nedenleri başında para influenza, rhinovirusler ve influenza gelir. Diğer üst solunum yolları etkilenmeksizin, izole larenjit vakalarına rastlanmaktadır. Bakteriyel larenjitler ikinci sıklıkta görülen belirtilerdir. Klinikte görülen belirtiler daha sistemik ve şiddetli olur. Tedavisi için antibiyotik ile birlikte destekleyici diğer ilaçları kullanmak gerekir. Boğmaca ve difteri gibi geçmişte daha sık görülen hastalıklar larenjit olarak karşımıza çıkabilir. Krup isimli gırtlak ve bronşların beraber tutulduğu tablo çocuklarda görülür ve mutlaka erken tedavi edilmesi gerekir. Aksi halde ciddi problemler ortaya çıkabilir.

Etiyoloji nedir, türleri nelerdir? Merak edilen bilgiler yazımızdadır.

Larenjit İle İlgili Video Anlatımı

Viral Larenjit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Viral larenjit tedavisi için her zaman hekimin bir şey yapmasına gerek yoktur. Çünkü bazı larenjitler kendiliğinden düzelebilmektedir. Hastaların dikkat etmeleri gereken önemli noktalar bulunur. Bu noktalardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kafein, alkol ve sigara dumanından kaçınılmalıdır.
  • Antibiyotik tedavisinden kaçınmak gerekir. Çünkü larenjit çoğu zaman virüslerden kaynaklı meydana gelir. Antibiyotikler virüsler üzerinde etki etmez.
  • Ses istirahati yapılmalıdır. Şarkı söylememek, uzun süre konuşmamak ve bağırmamak gerekir. Ses istirahati yapan kişilerin yumuşak tonda konuşması gerekir. Ancak fısıldar gibi konuşulmamalıdır.
  • Baş ağrısı ve ateş varsa ağrı kesici ateş düşürücü ilaç kullanılabilir.
  • Ses tellerinin nemli kalması için bol bol su içilmelidir. Baş ağrısı ve halsizlik şikayetleri de yeterli miktarda su içildiği zaman geçer.

Antibiyotik kullanılması gereken zaman olabilir. Antibiyotik mutlaka hekim önerisi ile kullanılmalıdır. Enfeksiyonun şiddetli olması ve beklenen sürede düzelmenin başlamaması halinde antibiyotik tedavisi yapılması gerekebilir. Dalağı alınmış kişiler, kemoterapi gören hastalar gibi bağışıklık sistemi sorunu olanların antibiyotik kullanması şart olabilir.

Kronik Larenjit Nedenleri Nelerdir?

Kronik larenjit nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Boğaz reflüsü,
  • Alerji,
  • Tütün kullanımı,
  • Sesin aşırı kullanımı,
  • Kortizonlu solunum spreyi, yüksek tansiyon ilaçları, idrar söktürücülerin kullanımı,
  • Romatizmal hastalıklar hastalığa neden olur.

Sesin aşırı kullanılması durumu genellikle aktörler, öğretmenler ve şarkıcılar arasında görülmektedir. Eğer ses kısıklığı 3 haftadan daha uzun sürerse mutlaka KBB uzmanına başvurmak gerekir. Muayene sırasında hekim ağızdan ve burundan gerisine girerek ses tellerini kontrol eder.

Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerekir?

Larenjitte doktora başvurma zamanı belirtiler ile kendini belli eder. Aşağıdaki durumlarda mutlaka hekime başvurmak gerekir:

  • Herhangi bir operasyondan sonra ses kısıklığı olduysa,
  • Enfeksiyon olmadan boyundaki lenf bezlerinde şişme olduysa,
  • Enfeksiyondan 2 3 hafta geçmesine karşın boyundaki lenf bezlerinde şişkinlikler inmediyse,
  • 2 günden uzun süredir ateş varsa,
  • Nefes darlığı devam ediyorsa,
  • Belirtiler şiddetini artırıyorsa doktora başvurmak gerekir.

Doktora başvurduktan sonra hekim muayenesi ile ses teli sorunlarının olup olmadığına da bakılır. Ses tellerini hareket ettiren sinirlerin felçleri, ses teli ve gırtlak bölümlerinin kanserini, ses tellerinin iyi huylu şişlikleri varsa tespit edilir.

Larenjit Nasıl Teşhis Edilir?

Larenjit teşhisi semptomatiktir. Belirtiler tanı koymaya yardımcı olur. Genellikle profesyonel şarkıcılar, çok çocuklu genç anneler, askerler ve öğretmenler bu hastalığa yakalanırlar. Çocuk yaş grubunda gırtlağın anatomik yapısından kaynaklı solunum kesilmesi olabilir. Bu duruma sık rastlanılmakla birlikte mutlaka muayene edilerek ortadan kaldırılmalıdır. Eğer kişide ses kısıklığı ve sigara öyküsü varsa, gırtlak kanserinin ilk belirtileri görülmeye başlamış olabilir. 10 ila 14 gün arasında geçmeyen ses kısıklıklarında mutlaka Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzmanına başvuru yapmak gerekir.

Fütürizm nedir? Hakkında bilgileri de inceleyebilirsiniz.

Larenjiti olan Hastalar Ne Yapmalıdır?

Larenjiti olan hastaların yapması gerekenler başında düzenli olarak ilaç tedavisine devam etmeleri gelir. Doktorlar hastanın larenjit kronik tipe sahip olduğunu tespit ederlerse, antibiyotik kullanılması gerekir. Eğer bu hastalık tedavi edilmezse ilerde pek çok hastalık olabilir. Ses problemleri gibi rahatsızlıklar uzayıp gider. Eğer hekim gerekli görürse balgam söktürücü ilaçlar verebilir. İlaçlar ile birlikte hastanın yeterli sıvı tüketimi yapması son derece önemlidir. Larenjit tedavisinde sıcak çorba içilebilir ve bol miktarda su içilmelidir. Ses terapisi yapılarak sesin dinlenmesi sağlanmalıdır. Mutlaka gırtlağa buhar uygulaması yapılmalıdır.

Grip ve Soğuk Algınlığı Larenjite Yol Açar mı?

Laranjit Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Grip ve soğuk algınlığının larenjite dönüşmesi mümkündür. Soğuk havalarda insanlar solunum yolu hastalıklarına yakalanabilirler. Grip ve soğuk algınlığı ile beraber boğaz reflüsü de larenjite neden olabilir. Reflü hastalığının larenjite sebebiyet verdiği bilinmektedir. Reflü gırtlağa ilerler ve etkisini göstermeye başlar. Sesin bilinçsizce kullanılması ve gırtlağın farklı durumlardan dolayı yanlış kullanılması da larenjite neden olur. Akut larenjit bir iki hafta süren bir rahatsızlıktır. Ancak kronik larenjit 3 haftayı geçen durumları kapsar.

Çocuklarda Larenjit Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda görülen larenjit belirtileri arasında yutmada zorluk, nefes almada zorluk, 39 derecenin üzerinde ateş yer almaktadır. Çocuklarda görülen larenjit belirtileriyle yetişkinlerde görülen belirtiler farklı olabilir. Çocuklar arasında larenjit sık bulaşır. Yukarıda sayılan belirtiler epiglottit hastalığını işaret ediyor olabilir. Bu hastalıkta soluk borusunu çevreleyen doku iltihaplanmış olur. Tehlikeli bir durum olduğundan mutlaka tıbbi tedavilerin alınması gerekir.  Genellikle hastalık kendi başına 1 hafta içinde iyileşir. Evde yapılacak şeylerle hastalığın semptomlarının hafifletilmesi mümkündür. Bu durum genellikle akut larenjitte görülmektedir. Kronik larenjit tedavilerinde ise alkol kullanımı, mide ekşimesi, sigara kullanımı gibi altta yatan nedenlerin tedavi edilmesi amaçlanmaktadır.

Boğaz Yollarının Tahriş Edilmesi Larenjite Neden Oluyor?

Boğaz yollarının tahrişinde larenjit görülür. Boğazın tahriş olması için sık öksürmek bile yeterli bir nedendir. Boğazın tahriş olmaması için aşırı sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınmak gerekir. Ses telleri fazla yorulmamalıdır. Ses dinlendirilmelidir. Fazla bağırmak bile laranjit nedeni olarak karşımıza çıkabilir.

Merak edilen cüzzam nedir? Hakkında detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz.




Kategori: