Kolay uygulanabilir olması ve bunun akabinde içerdiği faydası ile en çok yapılan testlerden bir tanesidir. Ölçümlediği madde adı ile anılan bir test olması sebebi ile de PCT testi denmektedir. Peki, PCT nedir? Prokalsitonin miktarını ölçen bir test olduğu için, Prokalsitonin testi olarak da bilinmektedir. Kandaki prokalsitonin miktarını ölçen bu test, aynı zamanda hastalıkların çok kolay bir şekilde tespit edilmesini sağlar. Peki, PCT genel anlamda ne demektir?

PCT Ne Demek?

Ağır ve sistematik rahatsızlıklardan ve enfeksiyonlardan şüpheleniliyorsa, PCT testi uygulanmaktadır. PCT testi hayat kurtarma olasılığı çok yüksek olan bir test olduğu için de halk arasında sık sık yaptırılmaktadır. Aynı zamanda da uygulanması çok kolay bir testtir. Peki, PCT testi neden önemlidir? Sizlere bundan bahsedelim.

PCT Testi Neden Önemlidir?

PCT Testi Neden Önemlidir?

Sepsis sahibi olan kişilerin tespit edilmesi açısından çok önemlidir. Peki, sepsis nedir? Gelişen sistematik ve ani rahatsızlık ile enfeksiyonlar karşısında vücudun çok ağır bir tepki vermesidir. Bu tepki sonucunda organlar ile çeşitli dokularda hasarlar meydana gelebilmektedir. Bu durum da tek veya çoklu organ yetmezliklerini gündeme getirebilmektedir. Peki, bu test neden bu kadar önemlidir?

  • Kişide sepsis şüphesi var ve belirtileri görülüyorsa, PCT testi ile bakteriyel bir enfeksiyonun olup olmadığı tespit edilebilmektedir.
  • Çok kolay bir şekilde uygulanabilen ve sonuç veren bir testtir.
  • Kandaki prokalsitonin seviyesinin tespit edilmesi açısından çok önemli bir testtir.
  • PCT testi pozitif olduktan sonra, farklı testler ile doktor tanıyı rahat bir şekilde koyabilmektedir.
  • Ağır olan ve sistematik bir şekilde ilerleyen vakalar arasındaki farkların belirlenmesi maksadı ile de PCT testi aktif bir şekilde kullanılabilmektedir.

Yukarıda da görüldüğü gibi sepsis adındaki bir rahatsızlığın tespit edilmesi açısından çok önemli bir testtir. Peki, PCT kaç olmalıdır? “Dizüri Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

PCT Kaç Olmalıdır?

PCT Kaç Olmalıdır?

PCT testi sonucunda enfeksiyonlar ve sepsis rahatsızlığı belirlenebilmekte ve rahatsızlığa bu şekilde erken bir tanı koyulmaktadır. Testin uygulanışı ve sonuçlarının açıklanması çok rahat olduğu için de, PCT testinin yaptırılma oranı çok yüksektir. Peki, PCT testinin dereceleri nasıl olmalıdır? Düşük veya yüksek PCT oranları ne kadardır?

  • PCT sonuçlarında normal olan oran; bir litrede 0 ila 0.05 mikrogram arasındadır.
  • PCT sonuçlarında düşük riskli kişilerde karşılaşılan oran; bir litrede 0.5 mikrogramdan daha azdır.
  • PCT sonuçlarında kuvvetle muhtemel sepsis olan kişilerde karşılaşılan oran; bir litrede 0.5 ila 2.0 mikrogram arasındadır.
  • PCT sonuçlarında orta veya daha yüksek oranda sepsis riski olan kişilerde karşılaşılan oran; bir litrede 2.0 ila 10.0 mikrogram arasındadır.
  • PCT sonuçlarında ağır sepsis olan kişilerde karşılaşılan oran; bir litrede 10.0 mikrogramdan daha fazladır.

Yukarıdaki aralıklarda, belirtilen sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle PCT testinin sıklıkla yaptırılması gerekir. Peki, PCT seviyesinin durumlarına ne denir?

PCT Yüksekliği ve Düşüklüğü

PCT Yüksekliği ve Düşüklüğü

PCT değerindeki düşüklüğün en önemli sonucu; kişinin vücudunda herhangi bir bakteriyel enfeksiyonun olmadığı anlamına gelir. Böylece sepsis şüphesinin ortadan kaldırılması için en önemli biyobelirteç ortaya çıkmış olur. PCT değerlerindeki ani veya periyodik yükseklik; bakteriyel kaynaklı olan enfeksiyonların bulunduğunu göstermektedir. Aynı zamanda sepsisin vücutta varlığı da tespit edilmiş olur. “Etiyoloji Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

PCT Testi Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?

PCT Testi Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?

PCT Nedir? Vücutta bakteriden kaynaklanan enfeksiyonların ve sepsis rahatsızlığının tespit edilmesi için yapılan bir tür testtir. Peki, bu test hangi durumlarda yapılması gerekir?

  • İdrar seviyesinde ve miktarında azalmalar meydana gelmiş ise,
  • Yüksek ateş var ise,
  • Düşük kan basıncını tarif eden hipotansiyon var ise,
  • Mide bulantısı ile karşı karşıya kalınıyor ise,
  • Bakteriyel enfeksiyon var ve bu sürecin takip edilmesi gerekiyor ise,
  • Hızlı veya başka bir ifade ile derin bir solunum yapılıyor ise, PCT testinin yapılması gereklidir.

Tamamen hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilen bir test olması, PCT sayılarında ciddi artışların olduğunu bizlere net bir şekilde göstermektedir.

Siz değerli okurlarımız için bu içeriğimizde PCT nedir? PCT kaç olmalıdır? Neden yapılır? gibi soruların cevaplarını tüm detayları ile vermeye çalıştık. Buradan hareketle, sepsis riskinin ölçülebilmesi için çok önemli bir yere sahip olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu tür detaylardan bahsettiğimiz içeriğimiz, umarız ki sizlere faydalı olabilmiştir.




Kategori: