Sağlıklı gıda tüketimi faydalı mı? Yoksa bizi kandırıyorlar mı? Sağlıklı gıda olarak bahsedilen gıdalar ne tür katkılar ile sofralarımıza geliyor bundan haberleri var mı?
Uzmanlar her geçen gün televizyon ekranlarında bas bas bağırıyor, “hamburger yiyorlar ondan sonra obeziteye yakalanıyorlar!” bu ifadenin doğruluğu artık geçerli kabul görmüyor. Sadece hamburger tüketiminin veya yağlı gıda tüketiminin obeziteye yol açmadığı, bunun genetik yönünün çok daha fazla olabileceği yorumları da artık gerçek uzmanların yorumları arasında yer alıyor ve daha fazla ön plana çıkmayı başarıyor.
Tüm dünyada organik tarımın çok daha pahalı olmaya başladığı son yıllarda özellikle Türkiye’de normal organik olmayan tarım ürünleri bile pazarlarda el yakar duruma gelmiş durumdayken vatandaşın organik ve sağlıklı tüketim gıdalarına erişimi çok ama çok kısıtlı durumda.
Sağlıklı gıdalar organik gıdalar demek değildir
Sağlıklı gıdalar olarak akla her zaman organik gıdalar gelir ancak uzmanlar sağlıklı gıdanın topraktan çıkan sebze ve meyveler olduğuna değiniyorlar. Özellikle sebzelerin çok tüketilmesi gerektiğini dile getiren diyetisyenler, bunların sağlıklı ve insan vücudu için çok daha uyumlu gıdalar olduğuna değiniyor.
Ancak kırmızı et ve benzer tavuk eti gibi gıdaların bunlarla beraber tüketilmesinin de en doğrusu olacağına değinen araştırmalar mevcut. Sağlıklı gıdaların tek seçenek olarak tüketilmesi özellikle sadece sebze ve meyve tüketilerek et ve et ürünleri tüketilmemesinin protein eksikliği ve vitamin eksikliği gibi sorunlara sebep olabileceği belirtiliyor.
Buna dikkat ederek herkesin aktif olarak mümkün olduğunca sebze ve et ürünlerini aynı oranda tüketmesi, her zaman et ürünleri olarak hamburger ve benzer ürünlerin haftada bir kez tüketilmesinin ise sağlık açısından sorun oluşturmasının mümkün olmayacağı görüşü son dönemde yayılmaya devam ediyor.