Dünyada strateji oyunu deninle akla gelen ilk oyun satrançtır. MS. 500’lü yıllarda ortaya çıkarıldığı düşünülen bu zeka ve strateji oyunu, her daim önemli bir yerde durmuştur. Ancak burada dikkat çeken, satrancın atasıdır. Yani Çaturanga olarak bilinen ve Hindistan’da ortaya çıkmış zeka ve strateji oyunu, satranç benzeri oyunların atası sayılır. Peki, Timur Satrancı nedir? Nasıl oynanır? Size bunlardan bahsetmeye çalışalım.

Timurlenk Satrancı Nedir?

Timurlenk Satrancı Nedir?

Timur veya Timurlenk Satrancı olarak bilinen strateji ve zeka oyunu, Timur İmparatorluğu’nun ilk hükümdarı olan Timur tarafından geliştirilmiştir. Normal satrançtan çok daha zor olan bu strateji oyunu, içerisinde önemli kıstasları barındırır. Peki, neden Timur Satrancı deniyor? Sizlere bu detayları maddeler halinde sıralamaya çalışalım.

  • Asya kıtasında kurduğu imparatorluk ile büyük ses getiren ve büyük ölçekte de sevilen Timur, çok zeki biri olarak bilinir. Aynı zamanda satrancı da çok severmiş. Zaten bu denli önemli bir kişilik olması ve satrancı sevmesi de hiç şaşırtıcı değil.
  • Timur’un çok sevdiği bir oyun olmasına karşın, satranç ona bir süre sonra çok kolay gelmeye başlamıştır. Bu nedenle satrancı geliştirerek, kendi istediği şekilde uyarlamış ve çok daha zor hale getirmiştir.

Yukarıda, Timur’un neden satrancı değiştirdiğine yönelik bir bilgi mevcut. Ancak bu durum, konuya hakim olmak açısından yeterli değil. Peki, Timur Satrancı nedir? Normal satrançtan farkı nedir? “En İyi Strateji Oyunları” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Timur Satrancı ve Normal Satranç Arasındaki Fark

Timur, satranç oyununu çok sevmesinin yanında, bu oyun ona çok kolay gelmiştir. O da bu nedenle oyunu kendine uyarlamıştır. Peki, bu uyarlamaya göre Timur Satrancı’nın normal satrançtan farkı nedir?

  • Normal satranç 8×8 şeklinde oynanır. Yani toplamda 64 kare bulunur. Timur Satrancı ise 10×11 şeklinde kurgulanmıştır. Birer tane de iç kale bulunur. Yani bu da toplam 112 kare eder.
  • Timur Satrancı içerisinde, normal satrançtan farklı taşlar bulunur. Bu taşlar şu şekildedir: Bakan, Zürafa, Debbabe, Deve, Mancınık, Piyonların Piyonu, Mancınığın Piyonu, Devenin Piyonu, Filin Piyonu, Bakanın Piyonu, Şahın Piyonu, Zürafanın Piyonu, Debbabenin Piyonu, Atın Piyonu ve Kalenin Piyonu.
  • Hemen hemen tüm taşların hareketleri bile farklıdır. Normal satrançtan çok daha zor bir oyundur.

Timur Satrancı’nın, normal satranca bakarak çok daha zor bir strateji oyunu olduğunu söylemek mümkün. Çoğu özellik de yeni. Bu nedenle Timur Satrancı ile normal satrancı çok da ilişkilendirmemek gerek. Ancak elbette ki plan ve strateji aynı. Peki, Timur Satrancı’nda taşlar nasıl hareket eder?

Timur Satrancı’nda Taşlar Nasıl Hareket Eder?

Timur Satrancı Türü

Normal satranca bakarak çok daha zor olan ve Timur tarafından geliştirilen Timur Satrancı’ndaki taşların hareketleri bile farklıdır. Peki, bu hareketler nelerdir? Sizlere bunlardan bahsedelim.

  • Şah: Bildiğimiz satrançtaki gibi her yöne bir kare hareket eder.
  • Vezir: Yana ve ileriye birer kare hareket edebilir.
  • Debbabe: Fil gibi hareket eder. İleri veya geriye çapraz bir şekilde. Aynı zamanda en az iki kare ilerlemesi gerekir. Bununla beraber önünde bir taş varsa, onun üstünden atlayamaz.
  • Kale: Bildiğimiz satrançtaki kale gibi hareket kabiliyeti vardır.
  • Fil: Önündeki taşın üzerinden atlayabilir. Çapraz ve iki kare hareket edebilir.
  • Bakan: Bir kare hareket edebilir ve bu hareketin çapraz olması gerekir.
  • Zürafa: Diğer taşların üzerinden atlama kabiliyeti yoktur. Çapraz şekilde 1 kare ilerler ve sonra en az 3 kare düz bir şekilde ilerler. Normal satrançtaki ata benzer.
  • At: Bildiğimiz satrançtaki at gibi “L” şeklinde hareket eder.
  • Deve: Çapraz bir şekilde 1 kare ilerler, daha sonra 2 kare düz bir şekilde ilerler.
  • Mancınık: Diğer taşların üzerinden atlama kabiliyeti vardır. 2 kare olacak şekilde düz ilerler.
  • Piyon: Bildiğimiz satrançtaki gibi bir kabiliyeti vardır. Ancak başlangıçta 2 kare ilerleme hakkı yoktur. Bununla beraber her bir taşın kendine ait bir piyonu da bulunmaktadır. Piyonların Piyonu ve Şahın Piyonu dışındaki piyonlar rakibin tarafına ulaştıklarında, hangi taşın piyonu iseler, o taş geri alınır.

Yukarıdaki gibi hareket eden taşlar, bildiğimiz satrançtan çok daha farklıdır. Aynı zamanda çok daha zor bir halidir. Bu nedenle Timur Satrancı’nı sevenlerin sayısı da çok fazladır. Timur Satrancı nedir? sorusuna bu şekilde cevap verilebilir. Peki, Timur Satrancı kuralları nelerdir?

Timur Satrancı Kuralları

Timur Satrancı Kuralları

Timur Satrancı ve normal satranç arasındaki en önemli benzerlik, rakibin şahını elde etmektir. Yani Şah-Mat yapmak esastır. Bununla beraber oyunda bazı kurallar bulunur. Şimdi sizlere bu kurallardan bahsedelim.

  • Şahı köşeye sıkıştırır, mat yapamazsanız bile Timur Satrancı’nda oyunu kazanabilirsiniz.
  • Beraberlik için, her iki köşede yer alan karelere, şahın götürülmesi gerekir. Ancak rakip köşedeki kareler olması gerekir.
  • Şahın Piyonu ileriye ulaşırsa, o halde Prens adı verilen bir taş alınır. Bu taş Şah gibi hareket eder. Mat etmek için, birini normal taş gibi yiyip, diğerini mat etmek gerekir.
  • Piyonların Piyonu ileriye ulaştığında ise, rakip onu yiyemez. Piyon iki taşı birden rahatsız ederse, o halde birini yiyebilir.

Önemli kurallar da bu şekildedir. Buradan hareketle, Timur Satrancı’nın çok zor bir strateji oyunu olduğunu söylemek mümkündür. Peki, bu taşların dizilişleri nasıldır?

Timur Satrancı Taşların Dizilişi

Timur Satrancı Taşların Dizilişi

Timur Satrancı’nda taşların dizilişleri de farklıdır. Dizilişlerin birbirine karışmaması da çok önemli bir yere sahiptir. Bu dizilişler ise aşağıda verilmiştir:

  • En Alt Birinci Sıra Soldan Sağa: Fil – Boş – Deve – Boş – Mancınık – Boş – Mancınık – Boş – Deve – Boş – Fil
  • İkinci Sıra Soldan Sağa: Kale – At – Debbabe – Zürafa – Bakan – Şah – Vezir – Zürafa – Debbabe – At – Kale
  • Üçüncü Sıra Soldan Sağa: Piyonların Piyonu – Mancınığın Piyonu – Devenin Piyonu – Filin Piyonu – Bakanın Piyonu – Şahın Piyonu – Vezirin Piyonu – Zürafanın Piyonu – Debbabenin Piyonu – Atın Piyonu – Kalenin Piyonu

Yukarıdaki şekilde dizilen taşlar, Timurlenk Satrancı olarak adlandırılan strateji oyununun önemli parçalarıdır. Bu şekilde oyunun çok zor olduğu da anlaşılmaktadır. Aynı zamanda kurallar çok sıkıdır ve normal satrançtan çok daha zor bir oyundur. “Kut Anlayışı Nedir?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Siz değerli ziyaretçilerimiz için bu içeriğimizde Timur Satrancı nedir? Nasıl oynanır? Taşlar nasıl dizilir? Hareketleri nelerdir? ve Timur Satrancı kuralları gibi konulardan bahsetmeye çalıştık. İçeriğimizde her noktaya değinmekle beraber, her türlü bilgiyi de eksiksiz bir şekilde vermeye gayret ettik. Umarız size bu konuda en faydalı bilgiyi ulaştırma şansına sahip olabilmişizdir.




Kategori: