Alternatif tıp tanımı, ilaç sanayisinde kullanılmayan doğal ürünlerin kullanıldığı sağlık alanı olarak bilinmektedir. Tıp alanına bir alternatif değil tam aksine tamamlayıcı olarak içerikler sunmaktadır. Ülkemizde alternatif tıp dendiğinde genellikle tıp dışı yöntemler olarak çağrışım yapsa da Batı ülkelerinde alternatif tıp yöntemleri hemen her hastalıkta tercih edilebilen önemli yöntemler olarak bilinmektedir.

Alternatif tıp alanı tamamlayıcı tıp olarak da adlandırılmaktadır. Tıbbi olarak yapılmakta olan tedavilerin desteklenmesi veya hızlandırılması için bedensel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak farklı yöntemler ile tedaviler planlamaktadır.

Alternatif tıp çıkışı itibariyle vücudun temel ihtiyaçlarını baz almakta ve bu ihtiyaçların giderilmemesi durumunda hastalıkların ortaya çıktığı düşüncesiyle tedaviler yürütmektedir. Bu nedenle hastanın vücudunun eksikliklerini gidermeye yönelik takviyeler yapılırken çoğu zaman tıbbi ilaçlara da gerek kalmadan iyileşmenin sağlanabileceği görüşünden yola çıkarak çalışmalar yapılmaktadır. Alternatif tıp nedir konusuna kısaca değindik. Şimdi detaylara geçelim.

Kuark nedir, çeşitleri nelerdir? Bilgilerine de bakabilirsiniz.

Bilimsel Olarak Yaygınlaşan Alternatif Tıp Yöntemleri Nelerdir?

Alternatif Tıp Nedir, Yöntemleri Nasıldır?

Bilimsel anlamda temeli olduğu düşünülen yaygın alternatif tıp yöntemleri şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Akupunktur
  • Hipnoz
  • Aile Dizimi
  • Ozon Tedavileri
  • Fitoterapi
  • Mezoterapi
  • Homeopati
  • Nöral Terapi
  • Mora Terapi

Bu yöntemlerin yanı sıra alternatif tıp içerisinde yer alan ama aslen nebevi tıp olarak de ifade edilen hacamat ve sülük tedavileri de bulunmaktadır. Bu tedaviler hastalığın nedenleri üzerine odaklanarak bu nedenlerin ortadan kaldırılması ile hastalığın da iyileşeceği teorisi ile uygulanmaktadır.

Vücutta farklı hastalıkların olması genel vücut işleyişinde bir problem olduğunu göstermektedir düşüncesi, bu tedavilerin çıkış noktası olarak belirlenmektedir. Dolayısıyla tedavilerin içerisinde önce bu nedenler tespit edilmekte sonrasında ise iyileşme adımları uygulanmaktadır. Alternatif Tıp Nedir konusunu detaylıca anlatmaya devam ediyoruz.

Alternatif Tıp Uygulamaların Faydaları Nelerdir?

Alternatif tıp uygulamalarının faydaları şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Tıbbi yöntemlere destekleyici nitelikte uygulandığı için pek çok hastalığın tedavisine hız kazandırdıkları bilinmektedir.
  • Özellikle kanser hastalığının tedavisinde ya da önlenmesinde alternatif tıp uygulamaları oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.
  • Kimyasal madde kullanımı olmaması nedeniyle herhangi bir yan etki görülme riski bulunmamaktadır.
  • Doğrudan insan vücudunun anatomisini ve ihtiyaçlarını baz alan tedaviler bütünü olması nedeniyle sonuç almak daha hızlı ve kolay bir biçimde olabilmektedir.

Alternatif Tıp ve Modern Tıp Farkları Nelerdir?

Alternatif tıp ve modern tıp farkları, doğrudan iki ayrı konuyu içermemektedir. Her iki tıp alanında da birbirini tamamlayıcı yönler bulunmaktadır. Genel olarak bakıldığında ise farklı bulunan alanlar şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Öncelikli olarak teşhis koyma yetkisi modern tıp alanınındır. Alternatif tıp içerisinde herhangi bir teşhis koyma aşaması bulunmamakta olup, mevcut teşhis üzerinden tedavi planlaması yapılabilmektedir.
  • Modern tıp içerisinde kullanılan ilaçlarda yan etkiler olabilirken alternatif tıp alanındaki ilaçlarda vücudun ihtiyaçları doğal yollarla karşılandığı için herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.
  • Alternatif tıp yöntemleri bazen tek başına tercih edilirken bazı durumlarda ise modern tıp tedavilerini destekleyici olarak tercih edilirken; modern tıp doğrudan kendi tedavi biçimini uygulayabilmektedir.

Alternatif Tıp İle İlgili Video Anlatım

Alternatif Tıp Nedir konusuyla ilgili bilgilendirici bir video.

Hangi Nedenlerle Alternatif Tıp Tedavi Yöntemlerine Başvurulur?

Alternatif tıp tedavi yöntemlerine başvuru amacı, genellikle kişilere göre değişkenlik göstermektedir. Ülkemizde en çok şu amaçlarla alternatif tıp yöntemlerine başvuru yapılmaktadır:

  • Tıbbi yöntemlerle sonuç alınamayan hastalıklarda yeni tedavi planlamalarına başvurmak için
  • Kronik hastalıkların mevcut semptomlarını minimum seviyeye indirebilmektedir.
  • Genetik faktörler nedeniyle risk grubunda olunan hastalıkların önlenebilmesi için
  • Sağlıklı bir yaşama sahip olmak için
  • Vücuttaki zararlı kan ve maddelerin dışarı atılmasını sağlamak için
  • Ruhsal anlamda bir rahatlama sağlanabilmesi için

Bu amaçların yanı sıra alternatif tıp başvuru amaçları bazı durumlarda genel yaşam felsefesi edinmek de bulunmaktadır. Alternatif tıp tedavileri yürütmekte olan farklı felsefelerden birinin benimsenmesi ile birlikte sağlıklı yaşam için kişisel kontrol sağlanmış olmaktadır.

Alternatif Tıp Uygulamaları Hangi Hastalıklar İçin Etkilidir?

Alternatif tıp uygulamalarının etkili olduğu hastalıklar, genellikle kronik hastalıklar ya da kanser hastalıkları olarak bilinmektedir. Tıbbi yöntemler, kronik hastalıklarda kalıcı çözümler bulma noktasında zorlanmakta ve kanser tedavilerinde ağır kimyasallar kullanıldığı için bu hastalıklardan alternatif tıp uygulamalarına yönelim bulunmaktadır.

Bunların yanı sıra tıp literatüründe adı geçen her türlü hastalık içi farklı alternatif tedavi uygulamaları bulunmaktadır. Bu uygulamalar üzerinden hem tamamlayıcı hem de özel tedaviler yapılması mümkün olmaktadır.

Alternatif tedavileri, modern tıp tedavilerine göre daha kolay uygulanabilir ve daha az maliyetli olması nedeniyle de tercih edilmektedir. Bu nedenle yüksek maliyetli tedavilere ihtiyaç duyan hastaların da genellikle alternatif tıp yöntemlerine başvurdukları bilinmektedir.

Alternatif tıp yöntemleri aynı zamanda sinir sistemi hastalıkları olan ya da psikolojik anlamda desteğe ihtiyaç duyan hastaların da tercih ettiği tıbbi yöntemler olarak bilinmektedir. Bu alanda ruhsal rahatlama yaşamak üzerine özellikle felsefi argümanları olan alternatif tıp alanları da tercih edilebilmektedir.

Pigment bilgilerini de inceleyebilirsiniz.

Alternatif Tıp Yöntemlerinin Bilimsel Temeli Var Mıdır?

Alternatif tıp yöntemlerinin bilimsel temelleri, uygulama bazında değişiklik göstermektedir. Fakat günümüzde yapılan tıbbi çalışmalar göz önünde bulundurulduğunda pek çok alternatif tedavi yöntemi, tıp literatürü tarafından da kabul edilmektedir.

Tıbbi anlamda geçerliliği olmayan yöntemlerin ise birçoğun henüz tespit edilmiş bir yan etki ya da zarar içeren durum bulunmadığı için bilimsel anlamda temeli olmasa da uygulanmaya yasal olarak devam edilmektedir.

Alternatif tıp yöntemlerinin bilimsel temel oluşturması ile birlikte bu yöntemler pek çok tıp uzmanı tarafından da uygulanmaya başlamıştır. Bu sayede alternatif tıp olarak bilinen yöntemler tıbbi yöntemlerin tamamlayıcısı olarak uygulanmaya başlanmaktadır.

Alternatif Tıp Çeşitleri Nelerdir?

Alternatif Tıp Nedir, Yöntemleri Nasıldır?

Alternatif tıp çeşitleri, tedavilerin ortaya çıkışına göre değişkenlik göstermektedir. Bazı alternatif tıp alanları felsefi bir alan olarak ortaya çıkarken bazı alanlar is doğrudan geleneksel yöntemlerin kullanılmasını içermektedir. Bilinen alternatif tıp çeşitlerinden bazıları şunlardır:

  • Geleneksel Tıp
  • Nebevi Tıp
  • Yoga
  • Manyetik Alan Terapileri
  • Oksijen, Ozon gibi gazlar ile yapılan terapiler

Bunlar genel başlıklar olmakla birlikte ortak çalışma alanları da bulunmaktadır. Fakat genel anlamda kendi fikir dünyasından yola çıkarak uygulanan alternatif tıp yöntemlerinden en çok bilinenler bunlardır. Yeni dönemde farklı masaj terapileri gibi alanlar da oluşmaya başlasa da henüz yeterince yaygınlaşmadığı bilinmektedir.

Diş sızlaması hakkında yazımıza da bakabilirsiniz.

Alternatif Tıp Yöntemlerinin Zararları Var Mıdır?

Alternatif tıp yöntemlerinin olası zararları, yönteme ve uygulayan kişilere göre değişkenlik göstermektedir. Genel anlamda ifade edildiğinde Alternatif tıp alanında kullanılan tüm yöntemlerin zararlı olduğunu söylemek bir bilgi yanılsaması olmaktadır.

Alternatif tıp yöntemlerinin birçoğunda bilimsel temel oluştuğu için herhangi bir risk bulunmamaktadır. Bilimsel temel olmayan çalışmalarda da herhangi bir yan etki olup olmadığını öğrenmek için mutlaka detaylı araştırma yapılması gerekmektedir.

Alternatif tıp yönteminin zararlı olma riski genellikle uygulayıcının yetkin biri olmamasından kaynaklanmaktadır. Çünkü alternatif tıp içerisinde uzmanın yeterli donanıma sahip olması ve uzun yıllardır tecrübeler edinmiş olması gerekmektedir. Bu nedenle ilk dikkat edilmesi gereken konu uzmanın yetkinliği olmaktadır.

Alternatif tıp yöntemleri içerisinde bulunan bir diğer risk ise kullanılan bitkisel ürünlerin doğru ve doğal ürünler olması olarak bilinmektedir. Bu alanda yeterli denetim sağlanmadığında bakanlık onayı olmayan ürünlerin de kullanılması sonuçları ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumlarda ise yan etki gibi sonuçlarla karşılaşılması Alternatif tıp yöntemlerindeki riskler arasında yer almaktadır.

Alternatif Tıp Nedir konusuyla ilgili yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyoruz.

👨‍⚕️ Alternatif Tıp Uygulamaları Nelerdir?

Akupunktur, Hipnoz, Aile Dizimi, Ozon Tedavileri, Fitoterapi, Mezoterapi, Homeopati, Nöral Terapi, Mora Terapi

☘️ Alternatif Tıp Neden Tercih Ediliyor?

Modern Tıp'ın tespit veya tedavi edemediği bazı hastalıklarda, hastalar alternatif tıp seçeneklerine yönelmektedir.

🏥 Türkiye'de Alternatif Tıp Nerelerde Uygulanıyor?

Türkiye'de Alternatif Tıp, Sağlık Bakanlığı'na bağlı merkezlerde gerçekleştiriliyor.




Kategori: