Bruksizm son yıllarda stres, artan işyükü ve daha birçok nedenle popülasyonun %90’ında görülen ancak ileri vakaların oranının çok daha az olduğu bir ağız ve diş sağlığı sorunu. Kafa bölgesinde olmasına rağmen ağız içi bir sorun olmasından dolayı daha çok ağız ve diş sağlığı sorunu olarak biliniyor.

Her gece uyuruz ve sabah dinlenmiş bir şekilde kalkmak isteriz, siz de bunu istiyor ama tam tersi şiddetli ağrılar ve yorgunluk ile uyanıyorsanız dikkat: Bruksizm sorunu yaşıyor olabilirsiniz.

Bruksizm yani diş sıkma olarak bilinen bir ağız ve diş sağlığı sorunudur. Kimi zaman şiddetli ağrılara ve kalıcı hasarlara sebep olabileceği için dikkatli olmak gereklidir, kişi eğer ki gece veya gündüz dişlerini sıktığından endişe ediyor ise en yakın zamanda bir uzmandan yardım almak en doğru karar olabilir.

Diş sıkma neden olur?Bruksizm Nedir, Neden Olur? – Diş Sıkmanın En İyi Tedavisi

Diş sıkmanın birçok farklı sebebi vardır, bazen diş taşlama olarak da adlandırılan bu durum genelde dişlerin gıcırdatılması ile birlikte de görülebilir. Hastaların büyük bir kısmında diş sıkmanın nedeni aslında bilinmiyor olmasına rağmen, genel olarak bu duruma örnek olarak stres, kaygı ve endişenin sebep olduğu tahmin edilmektedir.

Yapılan araştırmalarda toplumun %90 kadarının dişlerini aralıklarla veya sürekli olarak sıktığı, ancak bunların sadece %15 kadarının ciddi sorunlara sebep olan grupta oldukları ortaya çıkarılmıştır. Bazı kesinliği bilinmeyen araştırmalar gelişmiş ülkelerde diş sıkmanın gelişmeye devam eden ülkelere oranla çok daha az olduğunu göstermiştir.

Diş sıkma sorunlarının ardında özellikle ekonomik problemler gibi sorunların yaşanması, gündelik stres ve iş sıkıntılarının ilk sırada geldiği tahmin ediliyor.

Diş sıkma hastalık yaratır mı?

Evet, diş sıkma TMJ-TME olarak bilinen çene eklemi ağrılarına ve kalıcı çene eklemi bozukluklarına sebep olabilir. Çoğu insan bu ağrılar yaşanmadan dişlerini sıktığını anlayamaz.

Eğer kişi tek yaşıyor ve herhangi bir yatak partneri yok ise dişlerini sıktığının farkına varmayabilir. Ancak genelde partneri ile birlikte uyuyan kişiler veya herhangi bir kalabalık ortamda uyuyan insanlara diğer kişiler dişlerini sıktığını söyleyebilir.

Diş sıkan insanlar genelde baş ağrıları, diş ve çene ağrıları yaşarlar. Bu durumda diş ağrısı sanarak doktora giderler ve bu sorunlar gece splinti gibi diş sıkmayı engelleyici ürünler sayesinde kısmende olsa engellenebilir.

Eğer kişiler aşırı diş sıkıyor ve plak ve splintler yeterli gelmiyor ise doktor farklı diş sıkma tedavisi önerileri verebilir.

Diş sıkma nasıl tedavi edilir?Bruksizm Nedir, Neden Olur? – Diş Sıkmanın En İyi Tedavisi

Diş sıkmanın tedavisi basit değildir. Eğer kişi sadece stresli bir dönemde dişlerini sıkıyor ise bu kısa süre içerisinde kendiliğinden geçecektir. Ancak kişi diş sıkmayı kronik yani sürekli hale getirdiyse bu durumun tedavisi daha zor olabilir.

Tedavide birinci basamak gece splinti-plağı kullanmak olup, daha sonrasında birkaç hafta içerisinde ağrılar kesilmez ise bir sonraki adıma geçilebilir.

Bir sonraki adımda botunilium toksini olarak bilinen çene kaslarına botox uygulaması yapılabilir ve bu sayede kişi dişlerini sıkmak istese bile sıkamaz hale gelir. Bu da tedavinin başarılı olmasında önemlidir.




Kategori: