Çernobil Reaktör Kazası, bir deney sırasında meydana gelen 20. yüzyılın ilk büyük nükleer kazasıdır.




O tarihte SSCB’ye ait olan Ukrayna’da bulunan nükleer santralin 4 no’lu ünitesi 26 Nisan 1986 tarihinde infilak etti ve bölgedeki radyasyon miktarı normalin 100 bin katına ulaştı. Patlamanın ilk etabında santralde bulunan 81 kişi hayatını kaybetti. Sonrasında bölgede yaşayan 135 bin kişi tahliye edildi. Patlamadan 2 milyona yakın Ukraynalının etkilendiği tahmin ediliyor.

İlerleyen yıllarda ise ülkedeki kanser vakaları ve anormal doğumlarda 400 katlık bir artış tespit edildi. Bu vakaların büyük bir oranı tahmin edebileceğiniz gibi Çernobil Faciası nedeniyle ortaya çıktı.

Çernobil olayından Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi de etkilendi. Çay ve fındık başta olmak üzere Karadeniz Bölgesi’nde yetişen ürünler kontrol altına alındı. Ancak etkilenmenin boyutu hala tam olarak bilinememektedir.

Hafızalardan silinmeyen en önemli olay dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral’ın televizyonda çay içerek etkilenme olmadığını göstermeye çalışması oldu, ki kendisinin 2011 yılında kanserden vefat etmiş olması da ayrı bir muamma. Bugün bölgedeki kanser vakalarının fazla olması da bu konu ile ilgili iddiaları gündeme getirmektedir.



Üzerinden 30 yıl geçmiş olduğu halde, sizler için derlediğimiz fotoğraflarda da göreceğiniz üzere, Çernobil hala kazanın etkilerini taşımaya devam eden bir hayalet kasaba.

Çernobil Faciası’ndan Yıllar Sonra Fotoğraflar

1

3

2

5

7

4

6

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

22

21

 

 




Kategori: