Milyarlarca insan, milyarlarca organizma, milyarlarca hayvan ve canlı bitkinin mevcut olduğu dünyada sürekli olarak canlı sayısı artıyor. Trilyonlarca dolarlık ekonomiler her geçen gün daha fazla sağlık sorunları ile mücadele etmek zorunda kalırken, bir yandan ise virüs ve bakteriler insan ırkının ve canlı yaşamının geleceğini tehdit ediyor.

İnsanlar genelde herhangi bir enfeksiyona yakalandıklarında antibiyotik ile tedavi edilebilecek olduğunu, bu sayede hemen olmasa bile çok kısa süre içerisinde hastalıklarını atlatabileceklerini düşünürler. Güçlü antibiyotikler insanların tedavi olması için çok sık kullanılırken, zaman zaman ise antibiyotiklerin dozları normalin üzerine bile çıkarılabiliyor.

Bakteriler bir şekilde tedavi edilebilirken, buna rağmen her zaman bakterileri tedavi etmek ve insanları kurtarmak ise mümkün olamayabiliyor.

Yapılan araştırmalarda Dünya Sağlık Örgütü tarafından dünyada antibiyotik direncinin giderek artığı, bakterileri tedavi edebilmenin ise giderek daha zor hale geldiği bildirilmiştir. Aynı araştırmalarda antibiyotiklerin çoğu insan tarafından gereksiz yere kullanıldığı, bunu engellemek için ise sağlık sisteminin ülkelerde düzenlenmesi gerektiği bildirilmiştir.

Virüsler çok farklıVirüslerin Tedavisi Neden Daha Zor?

Bakterilere oranla virüsler çok daha fazla hızla çoğalabilir, dokunma olmadan insandan insana geçebilir. Bir bağırsak bakterisinin başka bir insana bulaşması için ancak başka sağlıklı bir kişinin dokunması yoluyla bu bakteri diğer sağlıklı kişiye geçebilir, ki bu durum çok zordur.

Aynı tuvalet kullanılsa bile bağırsak bakterisinin farklı bir kişiye bulaşması çok zor olacaktır. Ancak virüsler için aynısından söz edilemez. Hava, solunum ve diğer birçok farklı yollarla bulaşan virüsler genelde insanların sandığından daha kolay bulaşırlar.

Virüslerin özellikle solunum ve buna bağlı hava yoluyla bulaşıyor olmasından ötürü hastayla aynı ortamda bulunulmasa bile virüse yakalanma riski mevcut olabilir.

Virüslerin tedavisi ise antibiyotik veya farklı normal ilaçlar ile yapılamaz. Herhangi bir hap virüsleri genellikle yok etmeyeceği gibi, aynı zamanda aşı ve tedavi edici iğnelerin geliştirilmesi de son derece zor olabilmektedir. Aşılar koruyucu iken, tedavi edici iğneler ise virüse yakalanmış hastaların tedavisinde kullanılmaktadır.

Her zaman önleyici aşı bulunamayabilir

Corona virüsü gibi virüsler çok sayıda insana bulaşmasına rağmen henüz aşı veya tedavi edici iğne bulunamadı. Bu sebeple virüs çok daha fazla insana bulaşırken, beraberinde ise tedavi bulmak çok zor, ancak imkansız değil.

Kaynak: WHO




Kategori:

Etiketler:

,