glamping

Doğa aşığı olan ama bir yandan da lüksünden ödün veremeyenler için son yılların gözde tatil trendi haline gelen glamorous camping ülkemizde de gittikçe popüler hale geliyor.

Özellikle Covid-19 pandemi sürecinde tatil alışkanlıklarımızın da değişmesi ile birlikte adını sıkça duyuran bu yeni kamp tarzı için ufak lüks dokunuşlar ile yorumlanmış modern bir kamp tatili diyebiliriz. Yani bir çadır veya bungalov içerisinde doğa ile baş başa olmanın tadını çıkarırken, elektrikli aletlerle donatılmış ve size özel tasarlanmış banyo, mutfak veya duş gibi alanlar sayesinde 5 yıldızlı otel konforunu aratmayan bir tatil glamorous camping ile mümkün.

 

 

Glamping Nedir?

nedir

Glamorous camping için doğanın lüksle buluştuğu yer ve benzersiz yaban hayatını konforunuzdan ödün vermeden keşfetmenin yeni bir yolu diyebiliriz.

Son yıllarda değişen seyahat ve tatil alışkanlıklarımız ile artık sıradan ve herkese uyan bir tatil yerine yeni şeyler keşfetmek ve doğaya tanık olmak istiyoruz. Bu trendler ile şekillenen glamping, dünyanın her yerini otantik bir şekilde deneyimlemenin bir yoludur.

Güzel bir çadırdan çok daha fazlası olan glamping ülkemizde de giderek gelişiyor. Artık tıpkı dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de her biri eşsiz avantajlarını sunan, ister bir dağın tepesinde yer alan bir bungalovda, ister uçsuz bucaksız ormanların derinliklerinde bir ağaç evin içerisinde kalabileceğiniz inanılmaz glamping alanları bulabilirsiniz.

 

 

Neden Glamping Yapmalısınız?

neden

Başlangıçta ufak bir gruba hitap eden glampingin herkesin bildiği bir şeye dönüşmesinin en büyük nedeni çok eğlenceli olması! Eşsiz, kullanışlı ve konforlu oluşu sayesinde, sıradan ve telaşlı  hayatımızdan mükemmel bir kaçamak yapmamızı sağlayan glamping, hemen hemen her tür gezgin için oldukça çekicidir. İşte glampingin en sevilen yönleri;

 

  • Daha az eşya: Glamping yapmak için çadır, katlanır sandalye veya uyku tulumu gibi ağır ve taşıması zahmetli kamp ekipmanlarına sahibi olmanıza gerek yok. Çoğu glamping noktası, ihtiyacınız olan hemen hemen her şeyi size sağlar, bu sayede yanınıza sadece kıyafetlerinizi ve kişisel eşyalarınızı alarak konforlu bir kampın tadını çıkarabilirsiniz.

 

  • Gerçek bir yatakta uyumak: Artık ufak bir çadırda sürünerek, sert ve pütürlü bir zeminde uyumaya çalışmak zorunda değilsiniz. Glamping, rahatlıkla ayağa kalkabileceğiniz ve hareket edebileceğiniz bir alan sağlamasının yanı sıra rahat yataklar, gerçek yorganlar ve huzur dolu derin bir gece uyku imkanı demektir.

 

  • Doğayı keşfetmek için daha fazla zaman: Çadır kurmak için zaman harcamak zorunda olmamak, keşfetmek için daha fazla zaman kazanmak demektir. Kısa bir hafta sonu tatili için glamping, kampınızı kurmaya çalışırken zaman kaybetme konusunda endişelenmenize gerek olmadığı anlamına gelir. Glamping alanlarında her şey sizin için hazır bulunmaktadır, böylece bulunduğunuz yeri keşfetmek, yerel tatları denemek ve tarihi alanları görmek gibi şeylere odaklanabilirsiniz.

 

  • Hava şartları ne olursa olsun evinizde gibi hissedeceksiniz: Konakladığınız alan içerisinde sıcak havalar için klima veya vantilatör, soğuk havalar içinse yerden ısıtma, elektrikli radyatörler veya eski moda bir odun sobası gibi seçenekler sunan glamping sayesinde hava nasıl olursa olsun evinizde gibi hissedeceksiniz.

 

  • Hiçbir zaman yer sıkıntısı çekmezsiniz: Aileler için bir otelde veya pansiyonda kalmanın aksine, glamping yapmak çocuklara koşuşturma, ağaçlara tırmanma ve açık alandan en iyi şekilde yararlanma şansı sunar. Daha az kural ve daha rahat bir atmosfer sunan glamping kesinlikle bir otelde kalmaktan çok daha eğlencelidir.

 

 

Glamping ile Nasıl Konaklama Yapılır?

konaklama

Glamping, genellikle büyük panayır veya safari çadırları, bungalov ve ahşap evler ile ilişkilendirilse de aslında ucu bucağı olmayan son derece geniş bir terimdir.

Glamping ile konaklamanın ana şartı, konaklama türü ne olursa olsun, dış mekanla gerçek bir bağlantıya sahip olması ve konuklara sadece konfor ve internet bağlantısı değil, aynı zamanda vahşi doğayı keşfetme, gece yıldızları izleme, bölgeye göre yüzme ve hatta ağaçlara tırmanma şansı vermesidir.

Pek çok glamping alanı genellikle elektrik, yalıtım, klima, elektrikli soba veya odun sobası gibi araçlarla desteklenerek yıl boyunca hava koşullarından etkilenmeyecek şekilde konaklama imkanı sunmayı amaçlar.

Bununla birlikte, her glamping konaklama şekli çadır veya bungalov gibi popüler tasarımları takip etmemektedir. Bazı glamping bölgesinde ahşap evler yerine igloları anımsatan camdan küreler, ağaç evler, konaklama alanına dönüştürülmüş çift katlı otobüsler, konteynerler, hatta uçak ve helikopterler gibi tamamen benzersiz birçok seçenek mevcuttur.

 

 

Glamping ile Kamp Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

1. Konaklama Yeri

konaklama yeri

Geleneksel kampçılıkta konaklama genellikle doğayı en basit haliyle deneyimlemek için kendi çadırınızı getirip uygun bir yere kurmayı içerir.

Ancak glamping, doğal bir ortam içerisine buzdolabı, internet, sıcak su ve elektrik gibi olanaklarla donatılmış, güvenli ve kapalı bir barınak konaklaması içermektedir. Ayrıca glamping alanlarının çoğunun içerisinde etkinlik alanları ve restoranlar bulunur veya bu alanlar bölgedeki restoranlara ve diğer ilgi çekici yerlere oldukça yakın mesafelerde yer alırlar.

 

2. Uyuma Şekli

uyuma

Kampçılıkta genellikle çadır içerisinde veya dışarıda yıldızların altında yere serilen bir uyku tulumu içerisinde uyunur.

Glampingde ise konakladığınız alana göre yıldızlara bakan şeffaf bir kubbenin altında veya bir ağaç ev içerisinde temiz çarşaflı konforlu bir yatakta uyursunuz.

 

3. Tuvalet ve Duş Kullanımı

tuvalet banto

Kampçılıkta eğer bir kamp bölgesi içerisindeyseniz ortak banyo ve tuvaletleri kullanırsınız. Eğer kendi başınıza kamp yapıyorsanız ise taşınabilir bir panel kullanmanız veya daha doğaçlama davranmanız gerekir…

Ancak glamping yaparken genellikle konakladığınız oda içerisinde size özel duş ve tuvaletiniz bulunur.

 

4. Yemek Pişirme

yemek

Kamp yaparken yakacak odun toplamak ve ateşte marshmallow kavurmak veya yahni yapmak doğada bulunmaktan keyif almanın harika bir yoludur. Eğer ücretli bir kamp alanında konaklıyorsanız burada yer alan ortak buzdolabı ve ocakları kullanabilirsiniz.

Glampingde ise konakladığınız alana göre çoğunlukla odanızın veya lüks çadırınızın içerisinde yer alan mini buzdolabını ve ocağı kullanabilirsiniz.

 

5. Sıcaklık Kontrolü

isi

Kamp yaparken bir çadırda sıcaklığı kontrol etmenin birkaç yolu vardır. Çadır kapağını açıp kapatabilir, daha ince veya daha kalın bir uyku tulumu kullanabilir veya daha ince veya daha kalın giysiler giyebilirsiniz.

Glamping yaptığınızda ise çoğu konaklama biriminde klima ve ısıtma üniteleri bulunduğundan nasıl ısınacağınızı veya serinleyeceğinizi düşünmeye bile gerek yok.

 

6. Eşyalarınızı Yerleştirme

esye

Kamp yaptığınızda malzemelerinizi çadır içerisine veya dışarısına asmanız, ya da arabanıza koymanız gerekir.

Glamping yapmaya gittiğinizde ise her şeyi kulübenize, odanıza veya karavanınıza rahatça yerleştirebilirsiniz. Çoğu glamping alanında yiyeceklerinizi saklamak için bir buzdolabınız ve kıyafetleriniz için bir dolabınız olacaktır.

 

7. İçme Suyu Temini

su

Kamp yaparken içme suyunu bulunduğunuz alana yakınındaki bir dere veya gölden temin edebilirsiniz, ancak bu durumda suyu içmeden önce filtrelemeniz veya kaynatmanız gerekebilir. Veya medeniyete yakınsanız şişelenmiş içme suyu satın alabilirsiniz.

Glamorous camping yaparken ise konaklama biriminiz içerisinde veya ortak mutfakta su arıtma cihazları bulunur.

 

8. Komşular

komsu

Bireysel olarak kamp yaparken ne tür tüylü ve vahşi komşularla karşılaşacağınızı asla bilemezsiniz. Ortak bir kamp alanında iseniz de çadırlar birbirine yakın ve ortak alanlar da kalabalık olabilir, bu durumda gerçekten iyi komşulara ihtiyacınız olacaktır.

Glamping yaparken de kiminle karşılaşacağınızı bilemezsiniz, ancak konaklama alanınız sadece size özel olacağından dilerseniz inzivaya çekilebilir, ya da diğer doğa severlerle sosyalleşebilirsiniz.

 

 

Türkiye’nin En İyi Glamping Alanları

 

1) Perdue – Faralya, Fethiye / Muğla

perdue

Ülkemizin gözde tatil beldesi Fethiye’nin doğal cenneti Faralya’da yer alan Perdue, hem doğa ile iç içe hem de konforun üst sınırlarda olduğu bir lüks bir kamp deneyimi sunuyor.

Aktiviteler: Yoga, dalış, yamaç paraşütü, kano, jeep safari, tekne turu

 

2) Kocabahçe Glamping – Bozburun / Muğla

kocabahce

Doğal güzelliği ile öne çıkan tatil noktalarından Bozburun’da bulunan ve karadan ulaşım imkanı olmadığından yalnızca tekne ile ulaşılabilen Kocabahçe Glamping, izole atmosferi ile hem yetişkinler hem de çocuklar için adeta bir cennet.

Tesiste ziyaretçilerin tercihine göre lüks çadırlar, büyük kamp çadırları ya da standart tipte bungalovlar gibi farklı konaklama seçenekleri bulunuyor.

Akitiviteler: Balık tutma, trekking, kano, trekking, yoga, atölye çalışmaları ve eğitimler

 

3) Cunda Fora – Cunda Adası / Balıkesir

cunda fora glamping genel f3982948 e942 4bd1 a144 0168f22400cf

Cunda Adası’nda oldukça geniş bir alan üzerine kurulu olan Cunda Fora, karavan ve prefabrik ev seçenekleri ile tam da farklı alternatiflerini değerlendirmek isteyenlere göre.

Aktiviteler: Yüzme, fitness, yat turu, çocuklar için oyun parkı

 

4) Chakra Beach – Kabak Koyu, Fethiye / Muğla

chakra

Fethiye’nin son yıllardaki en popüler tatil bölgelerinden biri olan Kabak Koyu’nda bulunan Chakra Beach, ziyaretçilerine özel olarak tasarlanmış ağaç evleriyle doğaya uyumlu ve konforlu bir konaklama deneyimi sunuyor.

Aktiviteler: Yüzme, yoga

 

5) Longosphere – İğneada / Kırklareli

longo

Kırklareli’nin doğal cenneti İğneada’da bulunan, kamp deneyimini lüks konaklama ve eğlenceli aktiviteler ile birleştiren tesis İstanbul’a yakın mesafede olması ile hafta sonları şehrin stresinden kaçmak isteyenler için eşsiz bir adres.

Aktiviteler: Kano ve bisiklet turları, trekking, yaban hayatı ve kuş gözlemciliği, ATV safari, doğa turları, yoga

 

6) Mona Glamping Caravan Suites – Seferihisar / İzmir

Mona Camp 1

Mandalina ve çam ağaçları arasında, Seferihisar’ın sakin ruhunu yaşatan tesiste, her birinde özel banyo ve tuvalet yer almak üzere 5 adet sabit karavan, 3 adet lüks çadır ve 1 adet tiny house bulunuyor.

Aktiviteler: Hiking turları, şarap tadımları, ateş başı açıkhava sineması, bisiklet turları

 

7) Aylak Yaşam Kamp – Çıralı, Kemer / Antalya

aylak

Kemer’de bulunan Çıralı’nın tenha bir bölgesinde yer alan Aylak Yaşam Kamp ziyaretçilerine oda çadır, köşk ve karavan konaklaması gibi çeşitli opsiyonlar sunuyor.

Tesis içerisinde lüks konaklamanın yanı sıra kamp tercih edenler için kiralanabilir çadırlar ve kendi çadırınızı kurabileceğiniz alanlar da bulunuyor.

Aktiviteler: Trekking, tekne turu, resim, fotoğraf ve ahşap atölyeleri

 

8) Olympos Woods – Olimpos / Antalya

olympos

Glamorous camping tecrübenizi ağaç ev deneyimi ile yaşamak isterseniz, Türkiye’deki sayılı işletmelerden biri olan Olympos Woods tam size göre. Kamp alanında ağaç evlerin yanı sıra klasik bungalovlar da bulunuyor.

Aktiviteler: Trekking, yoga

 

9) Hypnos Sapanca – Sapanca / Sakarya

hypnos

İstanbul’a 1 saat uzaklıkta bulunan, 10.000 m2 arazi ve içerisine izole tatil konsepti anlayışıyla kurulu tesis, konforundan ödün vermek istemeyen ve şehrin telaşından uzaklaşmak isteyen doğa severlere dome çadırları ve suit odaları ile hizmet veriyor.

Aktiviteler: Dalından meyve toplama ve mahsul tadımı, göl kenarında yürüyüş, trekking

 

10) Ada Camping – Kuşadası / Aydın

ada glamping

Ada Camping’de misafirler dilerlerse kendi karavanlarında ve çadırlarında kalabilir, ya da glamping çadırlarında veya kamp alanındaki kurulu standart çadırlarda uygun fiyatlarla kalabiliyor.

Aktiviteler: Yoga, spor alanı, çocuk oyun alanı, kamp ateşi etkinliği