Krikonun açıklaması, elle taşınması mümkün olmayan eşyaların havaya kaldırılması için kullanılan bir araç olarak yapılmaktadır. En sık arabaların lastiklerinin değiştirilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Daha küçük boyları şahsi kullanım için elverişli olsa da sanayilerde özellikle çok daha büyük yapıdaki krikoların kullanıldığı görülmektedir. Böylelikle servis yetkileri de kolaylıkla araçların altına girebilmekte ve rahat bir çalışma alanına sahip olma imkanı bulabilmektedir.

Kaldıraç ve çıkrık gibi basit makine sistemleri sayesinde çalışan krikolar ile hacim bakımından büyük ve geniş nesnelerin havaya kaldırılmaları sağlanmaktadır.

Kriko Nedir konusuna kısaca değindik. Şimdi detaylara geçelim.

Piston nedir, ne işe yarar? Bilgilerine de bakabilirsiniz.

Krikoların Türleri Nelerdir, Kaça Ayrılır?

Kriko Nedir? Kriko Çalışma Sistemi

Krikoların sınıflandırması kaldırabildikleri yükün boyutu ve çalışma prensiplerine göre yapılmaktadır. Krikoların bazıları elektrik sistemiyle, bazıları hidrolik sistem ile ve bazıları da manuel olarak çalışmaktadır. Buna göre tüm kriko çeşitleri ise şunlardır:

  • Vidalı krikolar
  • Araç krikosu
  • Hidrolik kriko
  • Elektrikli kriko

Vidalı krikolar bir tona kadar yükü kaldırmak için idealdir ve bir levye yardımıyla kullanılmaktadır. Araç krikoları ise 25 tona kadar yükü kaldırabilmektedir. Çalışma prensibi de dişli bir çubuk sistemine dayanmaktadır.

Hidrolik krikolar, üzerlerindeki yükün hareketini sağlayabilmek için suyun basıncından yararlanırlar ve son olarak da elektrikli krikolar, yükü kaldırmada elektrik istemini kullanırlar. Piyasada farklı boyutları bulunan bu krikoların araç için üretilmiş olanları ise çakmak yuvasına girebilecek şekilde üretilmektedir.

En çok tercih edilen kriko türü, hidrolik krikolardır. Çünkü kullanımları en kolay olan ve fazla güç gerektirmeyen krikolar olarak görülmektedir. Bununla beraber elektrikli krikoların da şahsi kullanımlarda tercih edilme oranı fazla olsa da arabaların elektrik aksamında herhangi bir problem görülmesi halinde çalışmama riski taşıdığı da bilinmektedir.

Krikolar Nasıl Çalışır?

Krikoların çalışma prensibi basit makine sistemine dayanmaktadır. Bu sistemdeki en önemli unsur destek noktasının doğru ayarlanmasıdır. Bu hususun sağlanması halinde kuvvet uygulanan kolun da boyutunun doğru seçilmesi ile birlikte, uygulanan küçük kuvvetler iel bile büyük yüklerin hareket ettirildiği görülecektir.

Bunlardan farklı olarak hidrolik krikolarda ise fizikte Pascal Prensibi olarak geçen ilkeden yararlanılmaktadır. Bu krikoların içerisinde tek yönlü sıvı iletmekle görevli vanalar ve farklı çaplardaki pistonlar bulunmaktadır. Kolların hareket ettirilmesi ile uygulanan basınç, diğer pistonla içindeki sıvıyı iletir ve böylelikle de aracı yukarı yönlü hareket ettirmek için gerekli güç sağlanmış olur.

Kriko İle İlgili Video Anlatımı

Kriko Nedir konusuyla ilgili bilgilendirici bu videoya da göz atabilirsiniz.

Kriko Nasıl Kullanılır?

Krikonun kullanılma yöntemi hemen her sürücü tarafından bilinmesi gereken bir unsurdur. Zira lastiğin hangi zamanda ve mekanda patlayacağı belirsizdir. Bu nedenle bilhassa sürekli şekilde şehirler arası yolculuk yapanların oto kriko kullanımını bilmesi önemlidir.

Kriko kullanma yöntemi ile lastiğin değiştirilmesi aşağıdaki adımların takip edilmesi ile mümkündür.

  • Kriko aracın altına yerleştirilmeden evvel mutlaka aracın kaymayacak düz bir zeminde durduğundan emin olunmalıdır. Gerekli görülmesi halinde takozlar aracılığıyla da aracın sabitlenmesi sağlanmalıdır.
  • Bu aşamadan sonra aracın denge merkezinin bulunması gerekir. Aksi halde doğru noktaya yerleştirilmeyen krikolarla istenilen sonucun elde edilmesi mümkün olmayacaktır. Bu noktanın tespiti aşamasında ise kullanma kılavuzunda yer alan bilgiler yardımcı olacaktır.
  • Denge noktasının tespitinin ardından krikonun kolu, araç istenilen yüksekliğe gelinceye kadar çevrilir ve lastik değiştirme işlemi gerçekleştirilir.

Kişide hidrolik ya da elektrikli kriko olması halinde ise mekanizma çok daha kolay işleyecektir. Elektrikli olanlar çakmak koluna takılara ve de hidrolikler de çıkrık kolu ile kullanılabilmektedir. Ancak araçtaki krikonun manuel ya da eski tip olması halinde kolun çevrilmesi hususunda ekstra dikkat sarf edilmesi gerekmektedir.

Astronomi nedir? Hakkında detaylar yazımızdadır.

Kriko Fiyatları

Kriko Nedir? Kriko Çalışma Sistemi

Araç dışı aksesuar kategorisinde yer alan krikolar, işlevleri ve kullanılacak alanları bakımından ayrılmaktadır. Sanayi tipi olanlar ile şahsi kullanıma yönelik olanlar elbette ki birbirinden farklıdır. Detaylı bir inceleme yapıldığında krikoların fiyat aralığının da tüm bu sebeplerden dolayı oldukça geniş olduğu ve markalardan markalara değişkenlik göstereceği görülecektir.

Satın alınırken krikoların taşıyabildikleri yüke özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir ki fiyatlar da çoğunlukla krikonun taşıyabildiği yük miktarına göre değişmektedir.

Krikolar Güvenli Midir?

Krikolarla ilgili en çok merak edilenlerden biri ise güvenlik konusudur. Bu konu daha çok krikonun markası ile ilgilidir.

Yapısal olarak krikolar, güvenilir ve rahat şekilde kaldırma işleminin yapılması özelliğine sahiptir. Krikonun verimliliği de bu özelliğinin işleyişte nasıl uygulandığı ile ilgilidir.

Kriko modellerinin hidrolik ve mekanik olanları vardır. Ve fakat sıklıkla tercihlerin hidrolik olanlar olduğu bilinmektedir. Arabalarda kullanılan boyları ise elbette ki daha ufak olanlardır.

Krikoların satın alınmadan önce kullanıcı yorumlarının okunması ve gerekli araştırmanın yapılmasından sonra en güvenilir olanının seçilmesi doğu olacaktır. Bu aşamada gerek internetteki kaynaklardan gerekse de satış bayilerinden kriko güvenliği ile ilgili bilgilere ulaşmak mümkündür.

Jammer uygulaması nedir, çeşitleri nelerdir? Detaylarına da bakabilirsiniz.

Kriko Nedir Konusuyla Alakalı Sıkça Sorulan Sorular

Kriko ne işe yarar?

Kriko, elle kaldırılması mümkün olmayan malzemelerin ya da eşyaların kaldırılmasına yardımcı olan bir alettir.

Araba krikoları nedir?

Araba krikolarının kullanım amacı da diğer krikolar ile aynıdır. Ancak çoğunlukla araba lastiklerinin değiştirilmesi aşamasında kullanılmaktadırlar. Yani arabalar için üretilen özel bir kriko türü gibi bir şey mevcut değildir.

Mekanik krikoların çalışma prensibi nedir?

Mekanik krikolar sıvı yardımıyla çalışmaktadır. Krikolardaki silindirlerde yer alan sıvılar, herhangi bir basınç anında pistonlara doğru yönelerek üzerlerindeki yükü yukarı kaldırırlar. Tekrar geri indirilmek istenmesi halinde ise silindirlerdeki kapakların açılması ile basınç uygulayan sıvıların depolarına geri dönmeleri sağlanır.

Kriko Nedir içeriğiyle ilgili yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyoruz.

Kategori: