Menengiç kökenleri İran’a dayanan ve günümüzde Türkiye dahil pek çok ülkede yetiştirilebilen bir ağaç türüdür. Akdeniz ülkeleri ve mezopotamya coğrafyasında epey sık bir biçimde görülebilir. Ülkemizde özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilir. Çitlenbik olarak da adlandırılan bu bitkiye halk arasında çedene, meniş, menekiş, çöğre ve çıtlık gibi isimler de takılmaktadır. Farklı formlarda kişilerin karşısına çıkabilir. En temelde bir meyvedir. Bu meyvenin hem kendisi hem de çiçeği çeşitli proseslerden geçirilerek tüketicilerin karşısına çıkar. Yağ ve kahve şeklinde tüketimi oldukça yaygındır. Türkiye’de de bu yaygın kullanımlarıyla tanınmaktadır. Yapılan araştırmalara göre vücuda pek çok faydası bulunur.

Menengiç Hangi Toprakta Yetişir?

Menengiç Nedir?

Memengiç toprağı kuru ve sıcak olmalıdır. Hafif toprakta daha başarılı bir biçimde yeşeren bu bitki fazla oranda ışık talep eder. Uzun boylu bir bitki değildir ve büyümesi oldukça yavaş gerçekleşir. Kireci ve kili bol toprak sevdiği için Akdeniz ülkelerinde epey kolay bir şekilde yetiştirilebilir. Menengiç bereketli hilal olarak adlandırılan ve bir kısmı Türkiye’de bulunan coğrafyada binlerce yıldır kendine yer bulur. Bu bereketli hilal Mersin, Hatay, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep ve Diyarbakır gibi şehirleri kapsamaktadır. Türkiye içinde tüketilen menengiçler de zaten bu şehirlerde imal edilerek tüketicilere sunulur.

Ayrıca muskat nedir? Bilgilerini inceleyebilirsiniz.

Menengiçin Tarihçesi Nasıldır?

Menengiçin geçmişi aslında tahmin edilemeyen yıllara dek dayanabilir. Bitkinin kendisi aslında bir çeşit yabani yemiştir. Antep fıstığının evcilleştirilmemiş hali olarak da kabul edilebilir. Bitkilerin evcilleştirilmesi kulağa her ne denli garip gelse de gerçekten var olan bir terimdir. Tıpkı hayvanlar gibi bitkiler de binlerce yıl içerisinde evcilleştirilirler. Menengiçe yabani bir fıstık gözüyle bakılabilir. Antep fıstığı gibi tüketimi pek yaygın olmadığı için insanlar zaman içerisinde çeşitli tüketim yolları icat etmişlerdir. Buna ek olarak hala bir yemiş olarak tüketen kişiler de bulunmaktadır. Bitkinin epey şifalı olduğu bilinen bir gerçektir.

Menengiç Nasıl Tüketilebilir?

Menengiçin tüketim yolları aşağıdaki gibidir:

  • Yeterli olgunluğa erişince ağaçtan toplanı meyve olarak tüketilebilir.
  • Kurutulup tüketilebilir.
  • Öğütülüp kahveye dönüştürülebilir.
  • Yağı sıkılabilir. Bu yağ hem gıda olarak tüketilebilir hem de sabun yapımında kullanılabilir.
  • Ağacın dallarından elde dilen reçine çeşitli yollarla tüketilebilir.

Üstte bahsi geçen yöntemlerin çeşitli hastalıklara iyi geldiği yada kişilerin genel sağlıklarının korunmasında kişilere yardımcı olduğu bilinmektedir. Türkiye’de bol miktarda bulunan ve kolayca tedarik edilebilen bu meyve sayesinde yaşam kalitesini artırmak mümkündür.

Menengiçin Besin Değerleri Nasıldır?

Menengiçin besin değerleri şu şekilde özetlenebilir:

  • 4 gram karbonhidrat
  • 2 gram lif
  • 8 gram protein
  • 7 miligram C vitamini
  • 1 miligram Potasyum
  • 136 miligram Kalsiyum
  • 3 miligram Demir

Üstteki değerler 100 gram menengiç için geçerlidir. Farklı türlere mensup olan bitkiler için besin değerleri değişim gösterebilir.

Menengiç Bitkisinin Yararları Nelerdir?

Menengiçin faydaları şöyle özetlenebilir:

  • Nefes darlığına iyi gelir.
  • Yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar.
  • Mide ağrılarını hafifletir.
  • İdrar söktürücü özelliği bulunmaktadır.
  • Ayak terlemesine epey iyi geldiği bilinmektedir.
  • Ağız kokusuna iyi geldiği düşünülmektedir.
  • Kan şekerinin düzenlenmesini sağlar.
  • Cinsel gücü artırdığı söylenilmektedir.
  • Kilo almayı hızlandırabilir.

Yüzlerce yıldır bir şifa kaynağı olarak kabul edilen menengiç günümüzde çeşitli formlarda tüketilmektedir. Ham bir biçimde alınan çitlenbik yada menengiç meyvesinden yağ, kahve ve macun elde etmek epey kolaydır. Hatta kişiler kendi evlerinde bile bu ürünleri hazırlayabilirler. Kısa sürede hazırlanabilen çeşitli tarifler sayesinde menengiçin faydalarından nasiplenmek mümkündür. Bu sayede pek çok sağlık problemine karşı kişiler kendilerini koruyabilirler.

Kafein nedir? Hakkında bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Menengiç Yağı Ne İşe Yarar?

Menengiç yağının faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Mide ağrılarına iyi gelir.
  • Yaraların üzerine uygulandığı vakit yaraların daha erken kapanmasını sağlar.
  • Dalağa iyi geldiği bilinmektedir.
  • Saç bakımında da rahatlıkla kullanılabilir. İçindeki vitaminler sayesinde saçları besler.

Menengiç yağı soğuk sıkım yöntemiyle elde edilmektedir. Bu işi profesyonel olarak yapan kişiler bu yağı piyasaya sürerler. Ev ortamında bu yağı elde etmek pek mümkün değildir. Bu bağlamda menengiçi zeytine benzetmek mümkündür. Nasıl zeytinyağı evde pratik bir biçimde yapılamıyorsa menengiç yağı da özel işlemler sayesinde elde edilen bir yağdır. Bu yağı aktarlarda ve çeşitli marketlerde bulmak mümkündür.

Bıttım Sabunu Nedir?

Bıttım sabunu menengiç bitkisinin mevvesi kullanılarak imal edilen bir çeşit sabundur. Siirt ilinde sıklıkla üretilir ve Türkiye’ye de genellikle bu şehirden dağıtılır. Şehrin sembollerinden biri olarak kabul bu sabun pek çok problemin çözümünde kişilere yardımcı olmaktadır. Hasat vakti toplanan menengiçler on günlük bir kuruma sürecine tabi tutulurlar. Güneş altında bekleyen yemişler ilk önce öğütülür ve sonra ılık suyla bir çeşit macuna dönüştürülür. Bir gece kendi haline bırakılan bu macunda yağ oluşumu gerçekleşir. Macun ve yağ birbirinden ayrılır. Geniş bir kazanda su kaynatılır ve yağ yavaş yavaş bu suya eklenir. Kazandaki sıvı bir süre sonra yoğunlaşacaktır. Bu aşamada kazana kül suyu çözeltisi eklenir ve karışım saatlerce kaynatılır. Sonrasında karışım kalıplara dökülür ve sabunların sertleşmesi beklenir.

Bıttım Sabunu Ne İşe Yarar?

Bıttım sabununun faydaları şöyle özetlenebilir:

  • Düzenli kullanımda saç dökülmesini durdurduğu bilinmektedir.
  • Egzama, mantar ve sivilce gibi cilt sorunların çözülmesine destek olur. Antiseptik olduğu için ciltte kullanılması tavsiye edilir. Kuru saçların nemlenmesini sağlayan bu sabun aynı şekilde saçların beyazlamasını da geciktirir.
  • Siyah noktaların giderilmesine yardımcı olur.
  • Fazla müdahaleden dolayı kırılmış yada yıpranmış saçlara iyi gelmektedir.
  • Varislerin rahatlamasına destek olduğu da bilinen bir gerçektir.

Doğal bir biçimde üretilmiş olan bıttım sabunu pek çok kişinin hayatında kendine yer bulur. Islak cilde yada saça rahatlıkla uygulanabilir. Saç diplere masaj yaparak yedirilmesi tavsiye edilir. Sabunun gün aşırı kullanılması uygundur.

Menengiç Kahvesi Nedir?

Menengiç Nedir?

Menengiç kahvesi ismini aldığı meyvelerin kurutulup öğütülmesiyle oluşturulan bir çeşit içecektir. Adı her ne kadar kahve olsa da herkes tarafından bilinen kahve meyvesinin çekirdekleriyle alakası yoktur. Üretim süreci kahvenin üretim biçimiyle paralellik gösterdiği için adına kahve denilir. 200 derecelik fırınlarda yaklaşık yirmi dakika kavrulan menengiç meyveleri sonrasında öğütülür. Süt kullanılarak içime hazır hale getirilen bu kahvenin kendine has bir aroması bulunur. Türkiye’de son yıllarda giderek daha popüler hale gelen bu kahve artık marketlerde bile bulunabilecek kadar yaygınlaşmış durumdadır.

İnsanlar neden ot yemiyor? Bilgilerine yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Menengiç Kahvesi Zayıflatır Mı?

Menengiç kahvesiyle zayıflamak başlı başına mümkün değildir. Menengiç kilo vermeye ivme kazandırabilecek besin değerlerine sahiptir ancak tek başına kilo kaybını temin edebilecek bir besin değildir. Aslına bakıldığında hiçbir besin başlı başına böyle bir vaatte bulunamaz. Çitlenbik kahvesi olarak da anılabilen menengiç kahvesi içerdiği protein oranı sayesinde kişilerin daha sağlıklı beslenmesine aracı olabilir. Telveli bir yapıya sahip olan bu kahve sütün de yardımıyla birlikte kişileri tok tutabilme özelliğine sahiptir. Kan şekerini yavaş yavaş yükseltir ve sindirimi uzun sürer. Sütle yapıldığı ve temelde bir kuruyemişten üretildiği için bol miktarda yağ içeren bu kahve günde en fazla iki fincan kadar içilmelidir.

Düdüklü tencere tehlikesi hakkında bilgilere de bakabilirsiniz.

Kategori: