Herkes saçlarını kaybeder. Her gün yaklaşık 50-100 saç teli kaybetmek normaldir. Saçlarınızda bölgesel ufak kellikler veya çok fazla inceltme görürseniz, saç dökülmesi yaşıyor olabilirsiniz.

Saç dökülmesinin birçok nedeni vardır. Kadınlar doğumdan sonra saç dökülmesi yaşayabilir. Çok fazla stres altındaki insanlar farkedilebilir saç dökülmesi yaşayabilirler. Bazı hastalıklar ve tıbbi tedaviler saç dökülmesine neden olabilir.

Saç Dökülmesi Tedavisi

Milyonlarca kadın ve erkeğin kalıtsal saç dökülmesi var. Bu tip saç dökülmesi çoğu kez başarıyla tedavi edilebilir.

 

Saç dökülmesinin en yaygın nedeni kalıtsal saç dökülmesi adı verilen tıbbi bir durumdur. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yaklaşık 80 milyon erkek ve kadın bu saç dökülmesine sahiptir. Saç dökülmesi türleri şunlardır:

Erkek desenli kellik
kadın desenli kellik
Androgenetik alopesi
Neyse ki saç dökülmesine neden olan çoğu sebepler tespit edilip durdurulabilir veya tedavi edilebilir. Saç dökülmesinden rahatsız olan herkes bir dermatologa görünmelidir. Bu doktorlar cildimizi, saçlarımızı ve tırnaklarımızı tedavi etmede uzmanlaşmıştır.

SAÇ DÖKÜLMESİ NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ

Saç dökülmesi kademeli incelme, saçta bölgsel boşluklar veya tam kelliğe neden olabilir. Saç dökülmelerinden bazılarını aşağıda verilen fotoğraflardan görebilirsiniz.

 

sac-cekilmesi

Bu psikolojik durum insanların saçlarıının çekilmesine neden olur.

bölgesel-saç-dökülmesi

Alopesi areata: Bu hastalık sıklıkla saçların yuvarlak – kümesel dökülmesine neden olur.

kirpik-dokulmesi

Alopesi areata: Bazıları kirpiklerini kaybeder. Saç dökülmesi vücudun herhangi bir yerinde olabilir.

kalıtsal-sac-dokulmesi

Kalıtsal saç dökülmesi: Kadınlarda kalıtsal saç dökülmesi saçlı deri merkezinde başlayan incelmeye neden olur.

alopecia-areata-sac-dokulmesi

Alopesi areata: Bu hastalık, sağlıklı insanlarda, tamamen saç dökülmesine neden olabilir.

 

Saç Dökülmesi NEDENLERİ

Kimler saç dökülmesi yaşar?

Milyonlarca insan saç dökülmesi yaşar. Bazı insanlar, hiçbir şey yapmadan saçlarının yeniden büyümesini ister. Diğerlerinin saçlarının yeniden gelişmesi için tedaviye ihtiyaçları vardır. Bazen saçlar yeniden kendiliğinden büyümeyecektir.

Neyin mümkün olduğunu bulmak için bir dermatologa görünmelisiniz. Bu doktorlar cilt, saç ve tırnakları etkileyen hastalıkların tedavisinde uzmanlaşmıştır.

Saç dökülmesine neden olan şey nedir?

Saç dökülmesinin nedenleri çoktur. Saç dökülmesi aniden başladığında, neden hastalık, diyet, ilaç veya doğumdan kaynaklanıyor olabilir. Eğer saç dökülmesi yavaşlar ve her geçen yıl daha belirginleşirse, bir kişide kalıtsal saç dökülmesi olabilir. Bazı saç bakımı uygulamaları da belirgin saç dökülmesine neden olabilir.

Aşağıda saç dökülmesine neden olan birçok şey açıklanmaktadır:

Saç Hastalıkları

Herediter incelme veya kellik (androgenetik alopesia da denir): Saç dökülmesinin en yaygın nedeni budur. Erkekleri ve kadınları etkiler. Birleşik Devletlerde yaklaşık 80 milyon insan kalıtsal incelme veya kellik yapıyor.

Erkekler kalıtsal saç dökülmesine sahip olduklarında sıklıkla alın bölgesinde açılma yaşarlar. Birçok erkek, özellikle de başın üstünde kümesel kellikler görebilir. Kadınlar ise diğer taraftan saç çizgilerini korumaya eğilimlidirler. İncelen kılları belirgin şekilde görürler. Birçok kadının saç dökülmesinin ilk belirtisi genişleyen alandır. Nadiren de olsa, kadınlar saç dökülme olayını alın kısımlarında yaşayabilirler. Bunun sebepleri bilinmiyor.

Alopecia areata: Araştırmacılar, bunun bir otoimün hastalığı olduğuna inanıyorlar. Otoimmün vücut saldırılarının kendisi anlamına gelir. Bu durumda vücut kendi saçlarına saldırıyor. Bu, kafa derisi ve vücudun diğer bölgelerinde pürüzsüz, yuvarlak saç dökülmelerine neden olur. Alopesi areatalı insanlar genelde mükemmel sağlıkta olurlar. Çoğu kişi saçlarının yeniden büyümesini görür. Dermatologlar bu bozukluğu olan insanlara, saçların daha hızlı büyümesine yardımcı olur.

Sikatrisyel (yara izi) alopesi: Bu nadir görülen hastalık, sağlıklı insanlarda gelişir. Hastalık bir kişinin kıl folikülünü yok eder. Skar dokusu, foliküllerin bulunduğu yerdedir, böylece saç yeniden büyüyemez. Tedavi saç köklerini yok eden iltihaplanmayı durdurmaya çalışır.

Merkezi santrifüjlü skatrik (aletsel skop) alopesi: Bu tip saç dökülmesi çoğu zaman Afrika kökenli kadınlarda görülür. Kafa derisinin merkezinde başlar. Bu ilerledikçe, saç dökülmesi saç derisinin merkezinden dışarı yayılır. Etkilenen kafa derisi pürüzsüz ve parlak olur. Saç dökülmesi çok yavaş veya hızlı olabilir. Saç dökülmesi hızla ortaya çıktığında, kişi kafa derisinde karıncalanma, yanma, ağrı veya kaşıntı gösterebilir. Yara izi oluşmadıysa, tedavi saçın yeniden büyümesine yardımcı olabilir.

 

Genel Hastalıklar

Temel tıbbi durum: Saç dökülmesi hastalığın ilk belirtisi olabilir. Tiroid hastalığı ve anemi gibi yaklaşık 30 hastalık, saç dökülmesine neden olur. Hastalığın tedavisi ile saç dökülmesi sıklıkla durdurulabilir veya tersine çevrilebilir.

Hastalık: Bir hastalıktan sonra önemli miktarda saç dökülmesi oluşabilir. Büyük bir ameliyat, yüksek ateş(Ateş Ölçer Tavsiye başlıklı konumuza göz atabilirsiniz), ciddi enfeksiyon veya hatta grip saç dökülmesine neden olabilir. Dermatologunuz bu saç dökülmesine telogen (tee-lə-jen) effluvium (ih-flu-ve-uhm) diyebilir.

Bazı kanser tedavileri: Radyasyon tedavisi ve kemoterapi saç dökülmesine neden olabilir. Bu saç dökülmesi genellikle geçicidir, ancak büyük sıkıntıya neden olabilir.

Saç Mantarı: Bu hastalık bulaşıcıdır ve çocuklarda yaygındır. Etkili bir tedavi yapılmadığında, saç mantarı kelleşmeye neden olabilir.

Trichotillomania: Bu tıbbi bozukluk insanlara art arda kendi saçlarını çekmelerine neden olur. Genellikle kafa derisi üzerindeki saçları çekme konusunda sürekli bir dürtü hissederler. Bazı hastalar vücutlarındaki kirpiklerini, burun tüylerini, kaşlarını ve diğer tüylerini çıkarmaya zorlandıklarını söylüyor.

 

erkeklerde-saç-dökülmesi

 

Hormonlar ve stres

Doğum: Doğum yaptıktan sonra bazı kadınlarda belirgin saç dökülmesi yaşanır. Düşen östrojen seviyeleri bu tip saç dökülmesine neden olur. Saç dökülmesi geçicidir. Birkaç ay içinde kadınlar saçlarının yeniden büyümesini görürler.

Menopoz: Saç dökülmesi menopoz sırasında yaygındır. Bu kayıp genellikle geçicidir. Saçlar zamanla yeniden büyür. 40 yaş ve üzeri bir kadınsanız, saçlarınızın gençkenki dolgunluğunı beklememeniz gerekir.

Stres: Travmatik bir olay yaşamak (örn. Sevilen birinin ölümü veya boşanma) saç dökülmesine neden olabilir.

 

Diyet ve zayıf beslenme

Kilo kaybı: Bazı insanlar 15 kilodan fazla kaybettikten sonra saç dökülmesini görürler. Saç dökülmesi genellikle kilo kaybından 3-6 ay sonra ortaya çıkar. Bu saç dökülmesi çok yaygındır. Saçlar yardım olmadan büyür.

Vitamin A: Çok fazla A vitamini saç dökülmesine neden olabilir. İnsanlar bu vitamini vitamin takviyeleri veya ilaçlarıyla çok fazla alabilirler. Vücutta A vitamini çok fazla tüketilmeyi durdurduktan sonra normal saç büyümesi devam eder.

Protein: Vücut yeterince protein almazsa, aldığı proteine ​​rasyonelleşir. Vücudun proteinsizliği saç büyümesini durdurmaktır. Bir kişinin yeterince protein yememesi yaklaşık 2-3 ay sonra saç dökülmesini görebilirsiniz. Daha fazla protein yemek saç dökülmesini durduracaktır. Etler, yumurta ve balık protein için iyi kaynaklardır. Vejetaryenler, fıstığı, tohumları ve fasulyeleri diyetlerine ekleyerek daha fazla protein alabilirler.

Demir: Yeterli miktarda demir almamak saç dökülmesine neden olabilir. İyi vejetaryen demir kaynakları, demir destekli tahıllar, soya fasulyesi, kabak çekirdeği, beyaz fasulye, mercimek ve ıspanaktır. Tavuk, istiridye ve organ etleri, iyi derecede demir içeren  hayvan kaynakları listesinin başında gelir.

Yeme bozukluğu: Bir insanda yeme bozukluğu varsa, saç dökülmesi yaygındır. Anoreksi (yemek yiyememe) ve bulimia (yedikten sonra kusma) saç dökülmesine neden olabilir.

 

Tıp

Bazı reçeteli ilaçlar saç dökülmesine neden olabilir. Bunlar arasında şunlar bulunur:

Kan incelticiler.
Yüksek doz A vitamini.
Artrit, depresyon, gut, kalp problemleri ve yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar.
Doğum kontrol hapları: Hapı alan bazı kadınlar saç dökülmesine uğrar. Bazen saç dökülmesi, bir kadın hapları almayı bıraktığında başlar. Bu saç dökülmesine uğrayan kadınların kalıtsal saç dökülmesi sıklıkla görülür.
Anabolik steroidler (kas inşa etmek ve atletik performansı artırmak için alınan steroidler) saç dökülmesine neden olabilir.

 

Saç Bakımı

Saç stiliniz ve saçınızda kullandığınız bazı ürünler saç dökülmesine neden olabilir.

Ürünler: Sık saç boyatma saçların kırılmasına neden olabilir. Boyaların, jellerin, gevşeticilerin ve saç spreylerinin düzenli veya yanlış kullanılması saç kırılmasına neden olabilir. Dermatologlar bu saç ürünlerinin kullanımını sınırlamaları önerir. Daha az kullanım genellikle daha az saç kopması demektir.

Üflemeli kurutucular, düz demirler ve diğer cihazlar: Sık kullanılan bir üfleme kurutucusu saçlara zarar verir. Bir üflemeli kurutucudan gelen yüksek ısı, kılın gevrek olmasına ve kırılmaya eğilimli olarak kıl şaftındaki suyu kaynatabilir. Dermatologlar, saçlarınızın kurumasına izin vermenizi önermekte. Daha sonra kuruduğunda saçlarınızı şekillendirin. Dermatologlar ayrıca düz demirlerin (yüksek ısı kullanarak saçları düzelttikleri) ve kıvırma demirlerini sınırlamalarını tavsiye etmektedir.

Saç tokaları, klipsler ve lastik bantlar: Saçları sıkı tutmak için kullanıldığında, saç tokaları, klipsler ve lastik bantlar saçları kırabilir.

Bunları seçmek için dermatologların ipuçları:

Saç stilleri

At kuyruğu, örgü vb. işlemler alopesi olarak bilinen saç dökülmesine neden olabilir.

Yanlış yıkama, kurutma ve tarama

Aşağıdaki uygulamalar saç dökülmesine neden olur:

Çok fazla şampuanlama, tarama veya fırçalama (günde 100 vuruş veya daha fazla).
Islak saçları havluyla ovun.
Islak saçların fırçalanması veya taranması (özellikle Asya veya Kafkasya’da olan insanlar).

Birçok kişi için, saçlar ıslandığında daha esnektir. Bu kuru saçlardan daha kolay koparır. Saç kırılması meydana geldiğinde saç tüylü veya çok ince görünür.

 

kadınlarda saç dökülmesi

 

SAÇ DÖKÜLMESİ TEDAVİSİ ve Tanı

Dermatologlar saç dökülmesini teşhis eder mi?

Pek çok şey saç dökülmesine neden olabilir. Bir dermatolog, sorular sorarak başlayabilir. Dermatolog, saç dökülmesinin ani veya yavaş yavaş olup olmadığını öğrenmek isteyecektir. Bunun bilinmesi nedenleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Bir dermatolog, hangi ilaçları aldığınızı, hangi alerjik maddeleri ve diyette olup olmadığınızı sorar. Dermatologa doğru bilgileri vermek önemlidir. Bir cinayet gizemi gibi en ufak bir ipucu da davayı çözebilir. Kadınlara dönemleri, gebelikleri ve menopozu hakkında sorular sorulabilir.

Dermatolog ayrıca saç derinize ve saçınıza dikkatle bakacaktır. Muayene sırasında dermatolog saçlarınızı çekebilir. Bazen bir dermatolog, gerekli kanıtları elde etmek için saçlarınızı çekmelidir. Ve bazen bir dermatologun, vücudunuzun geri kalan kısmındaki saçları, diğer bölgelere göre çok az veya fazla saç olup olmadığını görmesi gerekir.

Bazen kanıtlar kafa derinizde yatar. Dermatolog, kafa derisinin küçük bir parçasını çıkarabilir. Buna kafa derisi biyopsisi denir. Bir dermatolog, ofis ziyareti sırasında hızlı ve güvenli bir şekilde kafa derisi biyopsisi yapabilir. Kafa derisi biyopsisi, davayı çözmek için gerekli olabilir. Bazen bir kan testi gereklidir.

Pek çok şey saç dökülmesine neden olabilir, nedeni bulmak zaman alabilir. Birkaç randevu ayarlamanız gerekebilir.

Saç Dökülmesi Nasıl Teşhis Edilir?

ddgh

Kalıcı saç dökülmesi genellikle altta yatan bir sağlık sorununu gösterir. Doktorunuz veya dermatoloğunuz, fiziki muayene ve sağlık geçmişinize dayanarak saç dökülmenizin nedenini belirleyebilir.

Bazı durumlarda, saç dökülmesini engellemek için basit diyet değişiklikleri yardımcı olabilir veya doktorunuz eğer varsa düzenli olarak kullandığınız reçeteli ilaçlarınızı da değiştirebilir.

Eğer dermatoloğunuz bir otoimmün veya cilt hastalığından şüpheleniyorsa, kafa derinizden biyopsi alabilir.

Ancak saç büyümesinin karmaşık bir süreç olduğunu akılda tutmak önemlidir. Bu yüzden saç dökülmenizin kesin nedenini belirlemek uzun zaman alabilir.

 

Saç Dökülmesi İçin Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

 

1. İlaç Tedavisi

a woman about to take an omega 3 tablet as that is how to reverse hair loss from medication

İlaçlar muhtemelen saç dökülmesi için tercih edilebilecek ilk tedavi yöntemi olacaktır. Reçetesiz ilaçlar genellikle doğrudan kafa derisine uyguladığınız topikal kremler ve jellerden oluşur. En yaygın ürünler, minoxidil (Rogaine) adı verilen bir bileşen içerir. Doktorunuz minoxidili diğer saç dökülmesi tedavileriyle birlikte önerebilir. Ancak minoxidilin yan etkileri arasında kafa derisinde tahriş ve alın veya yüz gibi saç ile bitişik bölgelerde saç büyümesi yer alır.

Bazı reçeteli ilaçlar da saç dökülmesini tedavi edebilir. Doktorlar, erkek tipi kellik için oral ilaç finasterid (Propecia) reçete eder. Saç dökülmesini yavaşlatmak için bu ilacı günlük olarak alırsınız. Bazı erkekler finasterid alırken yeni saç büyümesi de yaşarlar. Finasterid‘in nadir yan etkileri, cinsel dürtüde azalma ve cinsel işlevde bozulmadır. Bazı çalışmalara göre ise finasterid kullanımı ile yüksek dereceli prostat kanseri arasında bir bağlantı olabilir.

Doktor saç dökülmesi için ayrıca prednizon gibi kortikosteroid de reçete edebilireler. Kortikosteroidler, adrenal bezleriniz tarafından yapılan hormonları taklit eder. Alopesi areatalı kişiler bu ilacı iltihabı azaltmak ve bağışıklık sistemini baskılamak için kullanabilir. Vücutta yüksek miktarda kortikosteroid bulunması iltihabı azaltır ve bağışıklık sistemini baskılar. Ancak bu tip ilaçların olası yan etkilerini dikkatle izlemelisiniz:

  • Glokom
  • Alt bacaklarda sıvı tutulması ve şişme
  • Yüksek tansiyon
  • Katarakt
  • Yüksek kan şekeri
  • Çeşitli enfeksiyonlar
  • Kemiklerden kalsiyum kaybı ve ilerleyen dönemde osteoporoz
  • Ciltte incelme ve kolay morarma
  • Boğaz ağrısı
  • Ses kısıklığı

 

2. Tıbbi Müdahaleler

sac ekimi teknikleri apex cerrahi banner

Bazen ilaçlar saç dökülmesini durdurmak için tek başlarına yeterli olmaz. Bu sebeple kellik tedavisi için çeşitli cerrahi prosedürler de bulunmaktadır.

 

Saç Ekimi Ameliyatı

Saç ekimi ameliyatı, her biri birkaç kıl içeren küçük cilt tıkaçlarının kafa derinizin kel kısımlarına taşınmasını içerir.

Bu tedavi yöntemi erkek tipi kalıtsal kelliğe sahip kişiler için iyi sonuç verir, çünkü bu kişiler tipik olarak başın üst kısmındaki saçları kaybederler. Bu tip saç dökülmesi ilerleyici olduğundan, zamanla birden fazla ameliyata ihtiyacınız olabilir.

 

Saçsız Deri Alanın Daraltılması (Scalp Reduction)

Bu operasyonda kafa derinizin saçsız olan kısmı cerrahi olarak çıkartılır ve daha sonra bu bölge saçlı derinizin bir parçası ile kapatır. Başka bir seçenek de, cerrahınızın saçı kel bir yama üzerine katladığı bir fleptir (doku kaydırma).

Doku kaydırma yöntemi bazı durumlarda iki ayrı ameliyat gerektirebilir. İlk ameliyatta, bir cerrah, kafa derinizin saç olan ve kel noktanın yanındaki bir kısmının altına bir doku genişletici yerleştirir. Birkaç hafta sonra, genişletici kafa derinizin saç olan kısmını uzatır. İkinci ameliyatta, cerrahınız genişleticiyi çıkarır ve saç derisinin genişleyen alanını kel noktanın üzerine çeker.

Ancak kellik tedavisi için uygulanan bu cerrahi yöntemler pahalı olma eğilimindedir ve şu riskleri taşırlar:

  • Düzensiz saç büyümesi
  • Kanama
  • Geniş yara izleri
  • Enfeksiyon
  • Ameliyatın tekrarının gerekebilmesi

 

 

Sağlıklı Saçlar İçin 10 Öneri

Saç dökülmesini önlemek veya kısıtlamak ve sağlıklı saçlara kavuşmak için yukarıda bahsettiğimiz ilaç veya tıbbi müdahalelerin dışında bazı alışkanlıklarınızı değiştirerek uygulayabileceğiniz pek çok pratik yöntem mevcuttur.

 

1. Doğal İçerikli Şampuanlar Kullanın

how double shampooing helps hair mobhome

Sağlıklı saçlara sahip olabilmek için doğal içeriğe sahip şampuanlar tercih etmelisiniz. İçeriğinde paraben, sülfat, polietilen glikol (polyethylene glycol), ve sodyum gibi maddeler bulunan şampuanlar saçlarınızın daha çok yıpranmasına sebep olur.

 

2. Doğru Saç Bakım Ürünlerini Seçtiğinizden Emin Olun

1140 hair products on table.imgcache.rev .web .900.518

Saç sağlığınızı korumak için tıpkı şampuan gibi diğer saç bakım ürünlerinizi de dikkatli seçmeniz gerekir. Bunun için öncelikle saç ve deri tipinizin ne olduğunu tespit etmeniz gerekir. Kuru saça sahip birinin yağlı saçlar için üretilmiş bir saç ürünü kullanması saç yıpranması ve dökülme gibi problemlere yol açabilir.

 

3. Ilık Su ile Yıkanın

17616 should you rinse your hair off in cold w 1200x630 2

Saçlarınızı yıkadığınız suyun kaynar veya sıcak olmamasına dikkat edin. Saçlarınızı mümkünse soğuk ya da ılık su ile yıkamaya çalışın. Sıcak su kullanmak saç tellerinize ve kafa derinize zarar verebilir, saç tellerinin elastik yapısını bozabilir. Soğuk su kullanmak ayrıca saçlarınızın daha parlak görünmesini de sağlayacaktır.

 

4. Saçınızı Nazikçe Kurulayın

PROD Young woman towel drying hair

Duştan sonra ıslak saçlarınızı kalın ve sert havlularla ovalar veya sımsıkı sararak kurumaya bırakırsanız zamanla saç telleriniz kırılır ve koparak dökülme görülür. Islak saçların kuru saçlardan çok daha hassas olduğunu unutmayın. Bu yüzden ıslak saçlarınızı ince, yumuşak ve suyu emen pamuklu havlularla yalnızca fazla suyu alacak şekilde nazikçe kurularsanız kırılmayı ve koparak dökülmeyi önleyebilirsiniz.

 

5. Fön Makineleri Her Zaman Dostumuz Değildir

Lady with hair dryer

Fön makinesi gibi cihazlar yoğun günlük hayatımızda saçlarımızı hızlıca kurutmak için çok kullanışlı olsa da göründüğü kadar masum değildir. Fön makinesini en sıcak ve hızlı ayarda kullanmak saçlarınızı yıpratır. Saçlarınızın canlılığını korumak için fön makinesini yalnızca zorunlu kaldığınız durumlarda, saça az 15 cm mesafede ılık veya soğuk ayarda kullanmanız önerilir.

 

6. Isılı Şekillendiricileri Hayatınızdan Çıkartın

unnamed 1

Saçlarımızı kolayca şekillendirmek için kullandığımız düzleştiriciler ve maşalar saça direkt olarak yüksek bir sıcaklıkla temas ettiklerinden zamanla saçlarda aşırı kurumaya ve kırıkların artmasına sebep olabilirler. Bu cihazları mümkünse tamamen hayatınızdan çıkararak veya haftada yalnızca bir kere sıcaklık ayarı düşük seviyede olacak şekilde kullanarak saçlarınızı koruyabilirsiniz.

 

7. Saçlarınızı Her Gün Yıkamaya Son

Wet hair look this is how you style the sexy

Saçlarınızı her gün yıkamak sanılanın aksine saçlarınızın sağlıksız, cansız ve mat görünmesine sebep olacaktır. Saçlarınızı ne kadar sık yıkarsanız saçlar ve saç deriniz bu duruma uyum sağlar ve kendini korumak için salgıladığı sıvıyı arttırarak daha sık yağlanmaya başlar. Bu durumda saçın nem dengesi bozulur ve zamanla yıpranır. Ayrıca sık yıkanan saç derisinde kepeklenme, yağlanma ve saç dökülmesi gibi problemler daha sık gözlenir.

 

8. Saçlarınızı Nasıl ve Ne Zaman Taradığınız Önemlidir

iStock 104486691 e1516321755552 624x374 1

Gece uyumadan önce kuru saçlarınızı taramak, saç ve saç derisi sağlığınız için önemli bir alışkanlıktır. Saçlar dipten uca taradığınızdan kafa derinizde bulunan yağlar sağlıklı bir şekilde saçlarınıza dağılır ve bu sayede saçınızın nem dengesi korunuz.

Islak saçın kırılmalara ve deformasyonlara daha yatkın olduğunu unutmayın. Saçınızı ıslakken taramanız gerekiyorsa önce uçlardan taramaya başlayın.

 

9. Sağlıklı Beslendiğinizden Emin Olun

ggsgfsg

Tükettiğiniz her türlü besinin saçlarınız üzerinde de etkisi olduğunu unutmayın. Protein ağırlıklı sağlıklı bir diyet programı uygulamak hem vücudunuza hem saçlarınıza iyi gelecektir. Diyetinizde Omega-3 içeren gıdalara ve yeşil yapraklı sebzelere yer vererek saçlarınızın kırılmasını engelleyebilirsiniz.

Farklı beslenme çeşitleri arasından size en uygun olanını belirlemek için aşağıdaki yazılarımızı inceleyebilirsiniz;

Ketojenik Diyet Nedir? Keto Beslenme Nasıl Yapılır?

Paleo Diyeti Nedir? Paleo Diyeti Nasıl Yapılır?

Karbonhidrat Diyeti

Bitkisel Beslenme Nedir? Nasıl Yapılır? Bitki Bazlı Beslenme Sağlıklı Mıdır?

 

10. Mevsimsel Etkenleri Göz Ardı Etmeyin

img

Genellikle pek dikkat etmesek de hava şartları saçlar üzerindeki oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Fazla güneşe maruz kalmak saç derisini kuruturken, yağmurlu ve rüzgârlı havalar saçlarınızın nem dengesinin bozulmasına ve elektriklemesine sebep olur. Haftalık bazda düzenli bir nem takviyesi uygulamak saçlarınızı dış etkenlere karşı koruyacaktır.

Sonuç

Dermatologunuz saç kaybına neden olan şeyleri bildikten sonra, dermatologunuz size saç dökülmesi tedavisinden neler bekleyebileceğinizi söyleyebilir. Bazen saç dökülmesinin tedaviye ihtiyacı yoktur. Saçlar kendi başlarına yeniden büyümeye başlayabilir. Bazı durumlarda, yaptıklarınızı değiştirmek saç dökülmesini durdurarak saçınızın yeniden büyümeye başlamasını sağlar. Bazen tedavi saçları eski haline getirebilir.

Kategori: